Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 15 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Helft gescheiden Nederlanders niet naar uitvaart ex

Bijna de helft van de gescheiden mensen gaat niet naar de uitvaart van hun ex-partner als die nu zou overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema.

Van de 563 gescheiden Nederlanders die hebben deelgenomen aan het onderzoek, geeft maar liefst 66 procent aan er simpelweg geen behoefte aan te hebben om bij de begrafenis of crematie van hun ex te zijn. Een andere reden is dat men onnodige spanningen met de ex-schoonfamilie of met een eventuele nieuwe partner wil voorkomen.

„Scheidingen komen steeds vaker voor en dat beïnvloedt uitvaarten”, zegt Emile de Jong, directeur van Nuvema. „Vaak geeft een ex-partner weinig problemen op de uitvaart, maar soms leidt het tot zeer gespannen situaties. Helemaal tragisch wordt het wanneer kinderen er de dupe van worden. Het is belangrijk dat mensen daarover nadenken wanneer ze gaan scheiden.”

En de kinderen dan?

Gelukkig geeft ook de helft van de respondenten aan de uitvaart van hun ex-partner wel bij te wonen. Daarin blijkt het hebben van kinderen een belangrijke drijfveer te zijn. Ondanks dat ze zelf de behoefte misschien niet hebben, gaat voor meer dan de helft het belang van de kinderen in dat geval voor. Maar toch geeft ook meer dan een derde van de gescheiden ouders met meerderjarige kinderen aan, niet te zullen gaan. En ook als ex-geliefden minderjarige kinderen samen hebben, zegt 27 procent de uitvaart aan zich voorbij te laten gaan.

Dat baart pedagogen en rouwtherapeuten zorgen. Een woordvoerder van Stichting Achter de Regenboog, die kinderen en jongeren helpt bij het verwerken van het overlijden van een dierbare, zegt: „Als een kind, minder- of meerderjarig, een van zijn ouders verliest, wil hij of zij zijn andere ouder bij zich hebben. En het liefst zo dichtbij mogelijk.” Daar is rouwtherapeut Riet-Fiddelaers-Jaspers het mee eens: „Iedereen moet zich er vooral van bewust zijn dat het belang van het kind voorop komt te staan.” Zij raadt ouders aan om alleen naar een andere oplossing te zoeken als de komst van de andere ouder echt zoveel spanningen veroorzaakt dat er een situatie ontstaat die nog schadelijker is voor een kind.

Goede band

52 procent van ex-partners gaat toch, omdat deze een belangrijke rol in zijn of haar leven heeft gespeeld. Ongeveer 28 procent van de gescheiden mensen geeft zelfs aan te gaan omdat ze nog een goede band hadden met hun ex-partner.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Helft gescheiden Nederlanders niet naar uitvaart ex
Sluiten