Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Bijna 90 procent van bevolking voelt zich gelukkig

De overgrote meerderheid (bijna 90 procent) van de volwassen Nederlanders zegt gelukkig te zijn. Bijna negen op de tien volwassenen waardeert het eigen geluk met een rapportcijfer 7 of hoger.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat het geluksgevoel sinds 2013 bijhoudt. Ze brengen het nieuws juist nu naar buiten, omdat het dinsdag de Internationale Dag van het Geluk is, een dag die in 2013 door de Verenigde Naties in het leven geroepen.

Aan het onderzoek van het CBS deden ruim 7.000 mensen mee. Zij gaven op een schaal van 1 tot en met 10 aan hoe gelukkig zij waren. Bij een score van 7 of hoger spreekt het CBS van ‘gelukkig’, bij een score van 5 of 6 is dat ‘niet gelukkig, niet ongelukkig’ en bij scores van 1 tot en met 4 is dat ‘ongelukkig’.

Onderzoek over een langere tijd

Volgens een woordvoerster van het CBS betreft het een representatieve steekproef over een langere tijd en niet op een moment, „zodat we niet alleen meten als bijvoorbeeld Feyenoord keihard verliest en iedereen ‘s avonds huilend naar bed gaat.”

Vooral een goede gezondheid en sociale relaties dragen bij tot geluk. Personen met een Nederlandse achtergrond zijn vaker gelukkig dan personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Personen met een westerse migratieachtergrond zijn even vaak gelukkig als personen met een Nederlandse achtergrond. Hoogopgeleiden zijn vaker gelukkig dan laagopgeleiden.

Financiën

Mensen met een uitkering geven vaker aan ongelukkig te zijn dan werkenden. Dit hangt samen met hun gezondheid, hun financiën en hun dagelijkse bezigheden. Van de werkenden geeft 84 procent aan tevreden te zijn met het werk.

Van de ondervraagden zegt 3 procent ongelukkig te zijn. De overige 7 procent zit er ergens tussenin en noteerde een 5 of 6 als cijfer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.