Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Ziek Brits jongetje mag geen cannabisolie gebruiken

Het Britse jongetje Alfie Dingley heeft PCDH19: een zeldzame vorm van epilepsie waarbij je tot 30 aanvallen per dag kan hebben. Tijdens een verblijf in ons land bleek cannabisolie hem te helpen, maar eenmaal terug in Engeland blijkt dat hij het middel tóch niet mag gebruiken.

Geen alternatief

Dat is triest, want het goedje beperkte zijn aanvallen tot ‘maar’ één per dag. Het alternatief is een infuus met steroïden, maar die hebben ernstige bijwerkingen, vertelt zijn moeder Hannah tegen de Britse krant the Mirror. Alfie wordt er agressief van, in tegenstelling tot cannabisolie.

Een drug, geen geneesmiddel

Het gebruik van cannabisolie is in Engeland echter aan strikte regels gebonden. Door die reden besloot het gezin een aantal maanden naar Den Haag te verhuizen. Omdat de behandeling succesvol bleek, besloot het gezin een verzoek naar de overheid te versturen waarin ze om een uitzonderingsregel voor Alfie vroegen. Cannabis staat in het Verenigd Koningrijk niet geregistreerd als een geneesmiddel, wel als een drug.

Zeer zeldzaam

Maar vier andere jongens ter wereld hebben last van deze vorm van epilepsie. Zonder de juiste behandeling is er een kans dat Alfie, hoe triest ook, uiteindelijk sterft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.