Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 4 feb 2018 / 13:30 uur

PvdA en Groenlinks tegen homofobie in Voetbal Inside

De PvdA en GroenLinks scharen zich achter de oproep van COC Nederland en het Transgender Netwerk Nederland aan sponsoren van Voetbal Inside om de samenwerking met het programma op te zeggen. Ook RTL gaat de drie presentatoren van Voetbal Inside aanspreken op de ‘grap’ over VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck.

Het tv-programma lag eerder al onder vuur vanwege ‘seksistische en racistische uitspraken’ van Johan Derksen, René van der Gijp en presentator Wilfred Genee. Regelmatig wordt er aan tafel geroepen dat voetbal geen sport voor homo’s is. Ook maken René van der Gijp, Derksen en Wilfred Genee vaak grappig bedoelde opmerkingen over vrouwen en minderheden.

‘René door het leven als Renate’

René van der Gijp maakte in de uitzending van vrijdag bekend voortaan als ‘Renate’ door het leven te gaan. Daarna verscheen hij met een pruik. Het bleek een ‘grap’ over journaliste Bo Van Spilbeeck te zijn. Vooral Johan Derksen had veel plezier om de act. ,,We moeten niet net doen alsof dit normaal is”, stelde hij. ,,Maar ieder gek heeft zijn gebrek.”

Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC zijn klaar met de trieste trans- en homofobie in het programma Voetbal Inside. Volgens de organisaties is het nu echt tijd dat sponsoren Heineken, Gillette en Toto de stekker er uit trekken.

TNN en COC noemen de reactie van Derksen en Van der Gijp ‘treurig’: ‘iemand worstelt een leven lang met haar identiteit, heeft de moed om daar publiek voor uit te komen en het enige wat de heren van VI kunnen verzinnen is om zo iemand belachelijk te maken.’

RTL spreekt de mannen aan

Volgens RTL krijgen de mannen alle ruimte om hun kijk op voetbal en de samenleving te geven. ,,Dat betekent echter niet dat je van alles een grap moet maken. We zullen de uitzending van afgelopen vrijdag meenemen in de eerstvolgende bespreking."

Homobelangenorganisaties COC en TNT eisten zaterdag in een reactie dat de sponsoren van het programma nu wel hun samenwerking met RTL zouden opzeggen. Ook de PvdA sloot zich zondag bij deze oproep aan.

In december stelden hoofdsponsoren Heineken en Gillette met RTL in gesprek te gaan over het programma. Heineken vond alle opmerkingen “niet oké” en Gillette stelde “geen enkele boodschap goed te keuren die mensen raakt vanwege huidskleur, gender, denkbeelden of seksuele oriëntatie”. Maar de twee bedrijven besloten zich uiteindelijk toch niet terug te trekken als sponsor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PvdA en Groenlinks tegen homofobie in Voetbal Inside
Sluiten