Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 22 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Bulgaar verdient miljoenen met nep-lijst op Spotify

Een Bulgaar heeft miljoenen euro’s verdiend met een nep-afspeellijst op Spotify. De man beheerde twee afspeellijsten: Soulful Music en Music From The Heart. Deze afspeellijsten stonden vol met nummers van onbekende artiesten.

Heel veel muziek in de lijsten bleek Bulgaars te zijn. En hoewel het ook om nog onontdekte muziek kan gaan, lijkt het er op dat de lijsten nep zijn. De nummers duurden allemaal niet langer dan een minuut en het bleek dat beide lijsten weinig vaste luisteraars hadden.

De afspeellijst Soulful Music. / Screenshot van Spotify
De lijsten staan vol met Bulgaarse muziek. / Screenshot van Spotify

Fanatieke luisteraars

Toch stonden de lijsten keer op keer hoog in de populairste lijsten van de streamingdienst. Volgens de NOS soms zelfs hoger dan de afspeellijsten met de populairste nummers.

Naar een populaire muzieklijst op Spotify luisteren gemiddeld een miljoen mensen. Volgens Spotify luisterden er slechts 1200 mensen naar de verdachte muzieklijsten. Het zou kunnen dat dit allemaal zeer fanatieke luisteraars zijn, die dag en nacht de muzieklijst aan hebben staan. De kans is echter groot dat dit niet het geval is, en dan lijkt het erop dat er een bot actief is. De bot zou er dan voor zorgen dat de muziek onophoudelijk wordt afgespeeld.

Voor ieder nummer dat wordt afgespeeld betaalt Spotify 0,004 dollar aan degene die de muziekrechten van het nummer beheert. Omdat de bots ervoor hebben gezorgd dat de nummers miljoenen keren werden afgespeeld, kon de Bulgaar tonnen per maand binnenslepen.

Makkelijk manipuleren

Artiesten als Prince, The Black Keys en Adele uitten in het verleden al kritiek op de streamingdienst. Het manipuleren van de muziekdienst is volgens hen te makkelijk. Dit kan niet alleen met bots, maar ook door artiesten die fans vragen hun nummers zo veel mogelijk te luisteren.

Omdat het een paar maanden heeft geduurd voordat de Bulgaar met zijn nep-lijsten werd ontdekt, heeft hij waarschijnlijk een paar miljoen dollar binnen kunnen harken. Dit geld kon hij in eigen zak steken en belandde dus niet bij de artiesten die er recht op hadden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.