Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 21 jan 2018 / 15:10 uur

Warmterecord op komst: woensdag 14 graden

Glibberde je dit weekend nog van de stoep en moest je ’s ochtends de ruiten van je auto krabben vanwege hevige nachtvorst, komende week is er alweer sprake van een heus warmterecord. De meteorologen voorspellen voor deze week zachter weer met woensdag zelfs kans op temperaturen van 13 tot wel 14 graden. En dat betekent een record: niet eerder was het in Nederland zó warm op 24 januari.

De warmst gemeten 24 januari werd gemeten in 1960. Toen was het in De Bilt 10,4 graden boven nul. De koudste 24 januari werd bijna 100 jaar geleden gemeten; het was toen -10 graden.

Noordzee

Volgens weeronline.nl wordt de warmte maandag ingezet dankzij een westenwind die vanaf de relatief warme Noordzee komt gewaaid. Dat is meteen merkbaar in het midden en zuiden van het land; daar wordt het rond de 9 graden. Dinsdag gaat dan ook de zon schijnen en wordt er dankzij nog meer wind, een zuidwestelijke dit keer, nog meer warme lucht aangevoerd.

Woensdag breekt dan recorddag aan. Het is volgens de weerdeskundigen van Weeronline dan ook ‘extreem zacht voor de tijd van het jaar’. Het wordt 11 graden op de wadden, 13 in het midden en zelfs 14 in het zuiden van het land. Van een lente kunnen we overigens niet spreken: het gaat namelijk wel regenen en eind van de week neemt de extreme warmte namelijk weer af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Warmterecord op komst: woensdag 14 graden
Sluiten