Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Vrouwen wachten steeds langer met kinderen

Vrouwen wachten steeds langer met kinderen: ze zijn gemiddeld bijna dertig jaar. Daardoor zijn er de laatste jaren relatief weinig kinderen geboren: ruim 3000 minder dan het jaar ervoor.

Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek omdat vrouwen het moederschap uitstellen. De gemiddelde leeftijd van nieuwe moeders stijgt al sinds de jaren zeventig, toen vrouwen gemiddeld op hun 24ste hun eerste kind kregen. Alleen in de periode 2004-2013 bleef die stabiel op 29,4 jaar. Vorig jaar lag de gemiddelde leeftijd op 29,8 jaar.

Diepterecord

In 2017 werden er 169.000 baby’s geboren. Op basis van deze voorlopige cijfers is er zelfs sprake van een nieuw diepterecord. Het laagste aantal geboortes was tot nu toe in 1983 (170.000 baby’s).

Het aantal nieuwe tienermoeders is vorig jaar verder afgenomen, nu 1,98 per duizend vrouwen. Die trend is al jaren aan de gang. Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat het aantal vrouwen boven de 35 dat hun eerste kind krijgt, in 2017 juist iets is toegenomen.

Andere Europese landen

Ook in andere Europese landen stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder worden. In Italië en Spanje is dat bijna 31 jaar. Bulgarije en Roemenië hebben de jongste kersverse moeders; zij zijn gemiddeld 26 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.