Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 30 jan 2018 / 06:00 uur

Deze vijf kijkcijferhits hebben we niet zelf bedacht

Je wist het misschien niet, maar deze vijf grote kijkcijferkanonnen op de Nederlandse televisie zijn afkomstig uit het buitenland.

Boer Zoekt Vrouw

Bedacht in: Zwitserland
Best bekeken aflevering laatste seizoen goed voor: 4.5 miljoen kijkers

In Zwitserland werd al in 1983 een programma uitgezonden dat Bauer Sucht Bäuerin heette. Pas in 2001 dook het opnieuw op, in Groot-Brittannië onder de titel Farmer Wants a Wife. In het oorspronkelijke format wordt een aantal boeren met trouwlustige vrouwen uit de stad geconfronteerd, waarna ze kunnen kiezen met wie ze verder willen. In Nederland wordt Boer Zoekt Vrouw sinds 2004 uitgezonden. De populairste aflevering van Boer Zoekt Vrouw was vorig jaar goed voor 4.5 miljoen kijkers en daarmee het best bekeken niet-sportprogramma van het jaar.

Boer Herman en Fleur uit Boer Zoekt Vrouw Internationaal van afgelopen jaar./ANP

Heel Holland Bakt

Bedacht in: Engeland
Best bekeken aflevering laatste seizoen goed voor: 3.7 miljoen kijkers

Het programma vindt zijn oorsprong in het Engelse The Great British Bake Off, dat sinds 2010 wordt uitgezonden op BBC Two. Omroep Max kocht een licentie en zendt sinds 2013 Heel Holland Bakt uit. In Groot-Brittannië is het programma net als bij ons een groot succes, net als een aantal spin-offs trouwens zoals Junior Bake Off voor bakkende kinderen en Bake Off: Crème de la Crème, een competitie voor professionele bakkers.

Wie Is De Mol

Bedacht in: België
Best bekeken aflevering laatste seizoen goed voor: 3.6 miljoen kijkers

Het reality-spelprogramma De Mol werd in 1998 door vier programmamakers van het Belgische productiehuis Woestijnvis bedacht en een jaar later geproduceerd en uitgezonden. Het haalde meteen hoge kijkcijfers en in 2000 won het programma de prestigieuze Rose d’Or op het televisiefestival van Montreux. Het format is aan meer dan vijftig landen, waaronder Nederland dus, verkocht. Wie Is De Mol ging, net als De Mol in België, in 1999 van start. De eerste vier seizoenen werd het nog met onbekende Nederlanders gespeeld.

Maestro

Bedacht in: Engeland
Best bekeken aflevering laatste seizoen goed voor: 2.4 miljoen kijkers

Van oorsprong Brits amusementsprogramma van de BBC dat sinds 2012 ook in Nederland wordt uitgezonden. In het programma, gepresenteerd door Frits Sissing, nemen acht BN’ers zonder dirigeerervaring het in acht afleveringen tegen elkaar op. Een driekoppige jury bepaalt wie de afleveringen overleven en wie uiteindelijk tot Maestro gekroond wordt. In Nederland doet het programma het een stuk beter dan in Engeland, waar het al na één seizoen van de buis werd gehaald.

De Slimste Mens

Bedacht in: België
Best bekeken aflevering laatste seizoen goed voor: 1.6 miljoen kijkers

De Slimste Mens Ter Wereld heet het programma voluit dat sinds 2003 in België wordt uitgezonden en waar het Nederlandse De Slimste Mens op is gebaseerd. Filmregisseur Erik Van Looy presenteert deze best bekeken quiz van Vlaanderen en hij wordt bijgestaan door een tweekoppige jury, die zorgt voor extra bijdrages bij de vragen, non-verbale uitbeeldingen en – dat vooral – snoeiharde grappen. Oorspronkelijk was er in België, net als in Nederland met Maarten van Rossem, sprake van een eenmans-sidekick.

Presentator Philip Freriks van De Slimste Mens./ANP

Hollandse Hits

Het lijstje met megapopulaire televisieprogramma’s die wél uit Nederlandse koker komen wordt momenteel uiteraard aangevoerd door De Luizenmoeder, de comedyreeks van de AVROTROS die zondag 2.4 miljoen kijkers trok. Afgelopen jaar deden ook Floortje Naar Het Einde Van De Wereld (best bekeken aflevering 3.2 miljoen kijkers), The Voice Of Holland (2.6 miljoen), Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen (2.5 miljoen), Flikken Maastricht (2.4 miljoen) en de TV Show (ook 2.4 miljoen) het goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze vijf kijkcijferhits hebben we niet zelf bedacht
Sluiten