Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 jan 2018 / 14:19 uur

Hollandse bedrijven nog lang niet klaar voor Brexit

Tenzij er een klein wonder gebeurt, vertrekt het Verenigd Koninkrijk op 29 maart uit Europese Unie. Dat heeft niet alleen aan de andere kant van de Noordzee gevolgen, maar ook voor veel Nederlanders en dan met name de ondernemers. Maar deze zouden zich er maar slecht op voorbereiden.

„29 maart 2019 is dichterbij dan je denkt”, zo waarschuwt Lyne Biewinga van de Nederlands Britse Kamer van Koophandel (NBCC) in gesprek met de NOS. Volgens haar denken velen dat het wel los zal lopen. Bovendien willen veel ondernemers eerst nog afwachten of het om harde of een zachte Brexit gaat. Daarover wordt op dit moment nog onderhandeld.

Hulp bij Brexit

Mede daarom hebben VNO-NCW, MKB-Nederland en de Rijksoverheid een Hulp Bij Brexit-campagne in het leven geroepen. Hierbij draait het om acht tips om je als bedrijf goed te helpen bij de overgang.

Zo raadt het bedrijf aan om alvast te proberen de denkbare scenario’s inzichtbaar te maken, voor zowel een zachte als harde Brexit. Daarbij wordt benadrukt dat er ook positieve scenario’s kunnen zijn en dat bedrijven niet bang moeten zijn om die mogelijkheden te grijpen.

Uit onderzoek van de NBCC is gebleken dat veel Europese ondernemers de eerste gevolgen van de Brexit al gevoeld hebben. Vooral de koersdaling van de Britse pond heeft al tot omzetverlies geleid bij ongeveer de helft van de bedrijven.

100.000 banen

Maar volgens de Rabobank zou een harde Brexit nog veel verstrekkendere gevolgen hebben. Dit zou betekenen dat er douanetarieven en heffingen komen, met als gevolg een kostenpost van vier miljard euro en een verlies van naar schatting zo’n 100.000 banen. Tussen Nederland en het VK wordt jaarlijks namelijk voor zo’n 50 miljard euro aan handel gedreven.

„Er zijn 80.000 Nederlandse bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk", vertelt Hans de Boer, voorzitter van het VNO-NCW. „Die krijgen straks allemaal te maken met de douane, maar 35.000 bedrijven hebben geen enkele douane-ervaring, omdat ze in de Europese interne markt werken. Dat wordt straks echt anders."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hollandse bedrijven nog lang niet klaar voor Brexit
Sluiten