Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Consumentenprijzen 1,4 procent hoger in 2017

Heb je het afgelopen jaar iets meer geld uitgegeven dan gehoopt? Dat hoeft niet aan een ander uitgavenpatroon te liggen, want de consumentenprijzen waren in 2017 gemiddeld 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Grote stijging

De prijzen van voedingsmiddelen waren volgens het statistiekbureau gemiddeld 2,7 procent hoger dan in 2016. Dit is de sterkste prijsstijging na 2008. Maar de grotere stijging van de consumentenprijzen is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen en elektriciteit.

In doorsnee waren goederen 1,5 procent duurder en de prijzen van diensten lagen 1,2 procent boven het prijsniveau in 2016. Na drie jaar met geringe prijsstijgingen zijn de consumentenprijzen in 2017 weer sterker gestegen. In 2016 was de prijsstijging van goederen en diensten met 0,3 procent nog de laagste in bijna 30 jaar.

De consumentenprijzen waren in december overigens 1,3 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS. In november was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,5 procent.

Inflatie

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar het is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want ook onder meer koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Consumentenprijzen 1,4 procent hoger in 2017
Sluiten