Metro
Metro Nieuws 8 dec 2017 / 21:27 uur

Queen met Bohemian Rhapsody weer eerste in Top 2000

De afgelopen weken kon er worden gestemd voor de top 2000 van Radio NPO2, honderdduizenden stuurden hun lijst met favoriete liedjes op en vanavond werd bekend dat de winnaar wederom Bohemian Rhapsody van Queen is. Voor de vijftiende keer in negentien jaar tijd is de wereldhit van Freddie Mercury en zijn band de aanvoerder van de lijst.

Ook de nummer twee en drie waren dezelfde als in 2016, dit zijn ook in 2017 respectievelijk Hotel California van Eagles en Stairway To Heaven van Led Zeppelin. De top 3 werd bekend gemaakt tijdens het Helden van de Top 2000-concert op NPO Radio 2.

Ook plek vier en vijf zijn hetzelfde als vorig jaar: Piano Man van Billy Joel en Child In Time van Deep Purple. In de top 10 zijn Claudia de Breij en David Bowie hun plek kwijt en zijn hier Guns N’ Roses en Coldplay voor teruggekomen. Het hoogst scorende Nederlandstalige nummer is Avond van Boudewijn de Groot op plaats 9.

De Top 2000

De top 2000 wordt jaarlijks in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw op Radio 2 afgespeeld. Alle 2000 nummers die in de rangschikking zijn opgenomen worden in aflopende volgorde op de radio gedraaid. De Top 2000 is met een ruime marche het meest beluisterde radioprogramma van Nederland.

De uitzending begint altijd op Eerste Kerstdag om negen uur ‘s ochtends en gaat door tot het aftellen tijdens Oud en Nieuw. Tijdens deze marathonuitzending zijn er zo min mogelijk onderbrekingen. Bohemian Rhapsody is nagenoeg jaarlijks de aanvoerder van de Top 2000. In 2014 en 2015 was dit niet het geval. In 2014 won John Lennon met Imagine en in 2015 Hotel California van The Eagles.

Overleden artiesten

Volgens zendermanager bij NPO Radio 2 Jan-Willem van Engelen stemden mensen tot 30 jaar stemden veel op In The End van Linkin Park, waarvan zanger Chester Bennington eerder dit jaar overleed. Daardoor staat dit nummer in de top 10 van de lijst van de stemmers tot 30 jaar op de zevende plek. Thunderstruck van AC/DC staat daarnaast op de negende plaats bij de mannen. Gitarist Malcolm Young, tevens een van de oprichters van AC/DC, overleed in november. Een maand eerder stierf zijn oudere broer George, die een groot aantal succesvolle albums van de Australische groep produceerde.

De volledige top 10

1. Bohemian Rhapsody – Queen

2. Hotel California – The Eagles

3. Stairway To Heaven – Led Zeppelin

4. Piano Man – Billy Joel

5. Child In Time  – Deep Purple

6. Black – Pearl Jam

7. Wish You Were Here – Pink Floyd

8. Fix You – Coldplay

9. Avond – Boudewijn de Groot

10. November Rain – Guns N’ Roses

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Queen met Bohemian Rhapsody weer eerste in Top 2000
Sluiten