Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 14 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Net zo hip als duurzame energie: de geitenwollen sok

Duurzaamheid komt langzaam maar zeker van haar oubollige imago af. De tijd dat alleen geitenwollensokkendragers duurzaam leefden, is voorbij. En laat nu net dat kledingstuk centraal staan in de huidige campagne van Vandebron. Het energiebedrijf heeft de geitenwollen sok in het hart gesloten.

„Het is echt een kledingstuk waar een negatief imago omheen hangt. Het staat vaak symbool voor een wat suffe en achterhaalde denkwijze. We willen een statement maken door juist de geitenwollen sok op een voetstuk te zetten”, vertelt Marleen Koning van Vandebron.

Met een pop-upatelier, dat vrijdag en zaterdag voor bezoekers geopend is, laten ze zien dat ook het imago van de geitenwollen sok opgevijzeld kan worden. Net als dat van duurzame energie. Want ook daar is nog meer positieve aandacht voor nodig. Koning: „Als je in de Randstad woont, kun je al snel denken dat iedereen met duurzaamheid bezig is. Het is gelukkig steeds meer een trend, maar er valt nog heel veel te winnen.”

Geitenwollen sokken in een nieuw jasje

In dat pop-upatelier wordt er gewerkt met geitenwollen sokken. De jonge, talentvolle schoenenontwerper Luc Aarts werd aangetrokken om dit kledingstuk in een nieuw jasje, of liever gezegd, zooltje te gieten. Eerder maakte hij schoenen voor onder andere Maison the Faux, TRINHBECX en Danial Aitouganov. Nu ontwerpt hij voor Vandebron een exclusieve lijn schoeisel.

„Luc was direct heel enthousiast toen we hem benaderden en zei dat het helemaal in zijn straatje past. Voor we het wisten, had hij een prototype ontwikkeld”, vertelt Koning. Donderdag onthult Aarts zijn ontwerpen definitief, maar Koning kan alvast verklappen dat we geitenwollensokken-sneakers en -pumps kunnen verwachten.

Gasten van het evenement kunnen ze in het pop-upatelier ook zelf creatief aan de slag. Neem een paar oude schoenen mee – het moet wel duurzaam blijven – en je kunt ze onder begeleiding van een schoenmaker customizen. Koning: „Ook in die modellen staat de geitenwollen sok centraal en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.”

De reacties op Vandebrons pop-up atelier zijn heel positief. Er zijn een heleboel geïnteresseerden in het evenement. „Mensen begrijpen dat de geitenwollen sok past bij een duurzame partij en begrijpen de boodschap achter onze campagne. Duurzaamheid kan ook iets heel leuks zijn”, aldus Koning. „Laten we de geitenwollen sok als symbool voor duurzaamheid omarmen.”

Het pop-upatelier kun je op vrijdag 15 en zaterdag 16 december bezoeken aan de Prinsengracht in Amsterdam. Meer informatie over het evenement vind je op Facebook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.