Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 9 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Making a Murderer’s Brendan Dassey blijft vastzitten

De bekentenis van Brendan Dassey blijft staan. De neef van Steven Avery, de man om wie de Netflix-serie Making a Murderer draait, blijft daarmee in de gevangenis.

Avery werd in 2005 veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van fotografe Teresa Halbach. Of hij dat ook echt gedaan heeft, wordt ten zeerste betwijfeld. Avery kreeg levenslang en ondanks verwoede pogingen van zijn advocaten om hem vrij te krijgen, is dat tot op de dag van vandaag nog niet gelukt.

Zijn neef Brendan Dassey, ten tijde van de moord 16 jaar oud, zou medeplichtig zijn. Hij werd meegetrokken in de zaak van Avery en bekende in een ondervragingsgesprek dat hij inderdaad had meegeholpen aan het misdrijf.

Gedwongen bekentenis

De ondervragers beloofden hem dat, als hij bekende medeplichtig te zijn, hij zich geen zorgde hoefde te maken om zijn straf. Een gedwongen bekentenis, zo oordeelde een lagere rechter in 2016. Dassey is verstandelijk beperkt en was op dat moment minderjarig.

Alle reden om de zaak opnieuw te bekijken, zou je zeggen. Deze rechter vroeg dan ook om directe vrijlating van Dassey, maar het Openbaar van Ministerie ging hier tegen in beroep.

Een hof van beroep heeft vrijdag met 4 tegen 3 geoordeeld dat de bekentenis toch geldig is en dat Dassey hem vrijwillig heeft afgelegd. Hiermee blijft de levenslange gevangenisstraf van de inmiddels 28-jarige Dassey in stand. Hij zit al langer dan een decennium vast.

https://twitter.com/CodyBrooks95/status/939244760207937537

„De ondervraging vond plaats in een comfortabele setting, zonder enige vorm van fysieke dwang of intimidatie, zonder het verheffen van stemmen en in een relatief korte tijd”, oordeelde een van de rechters die de bekentenis geldig achtte.

Een rechter die ertegen was zei het volgende: „Dassey werd onderworpen aan verschillende psychologisch dwingende technieken. Het hof heeft zijn ondervraging niet met de speciale zorg behandeld die er vereist werd.”

De advocaten van Dassey hebben in een statement uitgedrukt teleurgesteld te zijn in de uitkomst, ze gaan in beroep bij het Federaal Hooggerechtshof.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.