Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

In 2018 geen alcoholreclame op drie jongerenzenders

De stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) stelt jaarlijks vast welke radio- en televisiezender op grond van kijken en luistercijfers zijn aan te merken als jongerenzender. Voor het aankomend jaar zijn dat de televisiezenders Disney Channel, Disney XD en Nickelodeon. Net als vorig jaar is geen enkele radiozender aan te merken als jongerenzender.

Geen alcoholreclame

Voor 21.00 uur wordt helemaal geen alcoholreclame uitgezonden. Daarnaast mag reclame voor alcoholhoudende drank zich niet specifiek richten op minderjarigen. Dit geldt zowel voor de inhoud als de platforms waar de reclame wordt vertoond. Daarom laat STIVA elk jaar vaststellen welke zenders als jongerenzender kunnen worden aangemerkt.

Een jongerenzender is een zender waarvan gemiddeld meer dan 25% van het totale kijk- en luisterpubliek bestaat uit minderjarigen. Voor de vaststelling van het percentage minderjarigen in het kijk- en luisterpubliek wordt uitgegaan van het gewogen gemiddelde van de kijk- of luistercijfers, afgezet tegen het gehele programma- aanbod van een zender.

Niet bedoeld voor minderjarigen

Nationaal Luister Onderzoek (NLO) en Stichting Kijk Onderzoek (SKO) hebben de onderzoeken uitgevoerd. Voor alle overige televisie- en radiozenders geldt dat reclame voor alcoholhoudende drank niet mag worden uitgezonden op radio en televisie direct voorafgaand aan, of tijdens, of direct volgend op programma’s die volgens algemeen in de markt geaccepteerde luister- of kijkcijfers voor meer dan 25% worden gehoord respectievelijk bekeken door minderjarigen.

Directeur van SITVA, Peter de Wolf:  „Alcoholreclame is pertinent niet bedoeld voor minderjarigen, daarom doen we er alles aan dat deze reclame niet bij minderjarigen terecht komt. Om dit te waarborgen laten we ieder jaar onafhankelijk onderzoek uitvoeren door NLO en SKO.”

Internet

Naast radio- en televisie wordt ook op internet geadverteerd. STIVA vindt het van belang dat ook daar geen minderjarigen worden bereikt. Daarom is er een artikel opgenomen in de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken met voorwaarden waaraan alcoholreclame op social media moet voldoen. Als technologische ontwikkelingen daarom vragen kan dit relatief eenvoudig worden aangepast via zelfregulering. Peter de Wolf: „Nederland was zes jaar geleden het eerste land waar de alcoholsector via zelfregulering zichzelf beperkingen heeft opgelegd ten aanzien van social media. Door effectieve maatregelen zien Nederlandse jongeren nauwelijks alcoholreclame.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.