Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 20 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Gratis reizen door met ‘wat liefde’ in te checken

Eerst verbaasde blikken en vervolgens lachende gezichten, gisteren bij tramlijn 2 in Amsterdam. Een speciale tram – de zogeheten knuffeltram – reed door de hoofdstad, waarbij halte Koningsplein voor de gelegenheid was omgedoopt tot ‘liefdeshalte’. Speciale hostesses verwelkomden de reizigers.

#hatersgonnalove

Wat was er aan de hand? Amsterdammers en mensen die de stad bezochten konden gisteren op genoemde lijn 2 voor het eerst in de geschiedenis gratis reizen door in te checken ‘met liefde’. De ov-chipkaart kon een keertje op zak blijven voor de speciale tram met opvallende bestickering en de tekst #hatersgonnalove. Een Tele2-tram-knuffelteam fungeerde al knuffelend als incheckpaal.

Haat met liefde beantwoorden

Het betrof een live-experiment op initiatief van telecomprovider Tele2. Zo werd aandacht gevraagd voor een oproep aan Nederland om, in aanloop naar Kerstmis, (online) haat met liefde te beantwoorden. Met deze live-actie werd direct duidelijk dat je wordt beloond als je liefde verspreid, zowel online als in het echte leven.

De reden: uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders helemaal klaar zijn met online negativiteit. 62 procent van de Nederlanders vindt dat het aantal boze reacties online in drie jaar tijd flink is toegenomen. 66 procent vindt dat de toon harder is geworden. Om de online negativiteit tegen te gaan roept Tele2 iedereen op om vanaf nu met de hashtag #hatersgonnalove zo veel mogelijk positiviteit te verspreiden. Zo moeten ‘online haters’ worden aangepakt door juist liefde te geven.

Gratis reizen door met 'wat liefde' in te checken
De liefdeshalte aan het Koningsplein.

Kerstgedachte

„Wij geloven dat iedereen zich onbeperkt en zorgeloos in bijvoorbeeld Instagram of YouTube moet kunnen onderdompelen”, zegt Cilesta van Doorn van Tele2. ,,Dit betekent wat ons betreft ook dat iedereen vooral van de leuke kanten moet kunnen genieten, zonder geconfronteerd te worden met online negativiteit. We vinden dat wij hier een belangrijke rol in moeten spelen. Vanuit de kerstgedachte roepen wij Nederland op om online haters te overladen met liefde middels de hashtag #hatersgonnalove. Want liefde is altijd sterker dan haat.”

En daar vertrok de opvallende speciale tram 2 weer, richting Leidsestraat. Een wolk van liefde achterlatend bij de tijdelijke knuffelhalte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.