Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 20 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Baudet zet op gevaarlijke manier eigen volk eerst’

Thierry Baudet stelt volgens Sybe Schaap, Eerste Kamerlid voor de VVD, „op een gevaarlijke manier” eigen volk voorop. Dat zegt Schaap in gesprek met NPO Radio 1. De politicus was te gast om te praten over zijn boek De populistische verleiding: de keerzijde van de identiteitsillusie, dat in november verscheen.

„Hij stelt het eigen volk op een gevaarlijke manier voorop, door voorzichtig en binnenkort misschien ook wel openlijk naar het racisme te kruipen", aldus Schaap. „Hij doet dat door Nederland en Nederlanders allerlei raciale kenmerken toe te dichten die ons bijzonder maken. En misschien ook wel een beetje beter dan al die anderen, die daar niet onder vallen."

Wij en al die anderen

Bovendien zou Baudet volgens Schaap ook weleens de waarheid verdraaien om zijn argumenten kracht bij te zetten. „Als hij terugblikt op onze geschiedenis, vertelt hij dat we al eeuwen een Nederlandse staat hebben. Terwijl wij pas twee eeuwen een Nederlandse staat hebben. Het verhaal doet het."

„Men denkt dat hij Nederlanders een identiteit meegeeft, maar wat er vooral gebeurt is dat hij ‘het volk’ zich laat afzetten tegen de mensen die niet onder dat ‘volk’ vallen", vervolgt het Eerste Kamerlid zijn verhaal. „Hij splijt dus de samenleving in een ‘wij’ en ‘al die anderen’."

Of Baudet zich om de woorden van Schaap druk zal maken, is nog maar de vraag. De lijsttrekker van het Forum voor Democratie won onlangs de prijs voor politicus van het jaar en vindt de VVD naar eigen zeggen een „kutpartij".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Baudet zet op gevaarlijke manier eigen volk eerst’
Sluiten