Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 17 nov 2017 / 05:53 uur

Waarom werken in de technische sector wél leuk is

Ondanks het feit dat techniek niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, denk aan de auto’s waarin we rijden, de computers waarmee we werken en de huizen waarin we wonen, is het aantal mensen dat ervoor kiest een technisch beroep uit te oefenen schrikbarend laag.

De NOS schreef donderdag dat er dringend 120.000 vacatures gevuld moeten worden, wil het niet ten koste gaan van de economische groei. Deze mensen kunnen niet zomaar van de straat geplukt worden, dus waar moeten ze vandaan komen?

Brede sector

Volgens Jeroen van der Stokker, directeur van Krosto Techniek, is het ondanks de breedte van de technische sector moeilijk om personeel te vinden. „De sector techniek is heel breed, maar van jongs af aan wordt men verleid tot andere vakgebieden dan computers. Mensen vergeten wat het is om lekker met hun handen bezig te zijn. Gevolg is dat de kweekvijver enorm is uitgedund en het gat zal alleen nog maar groter worden. Het aantal mensen in de technische sector dat binnenkort met pensioen gaat, is namelijk groter dan het aantal mensen dat straks van school komt.”

Uit een onderzoek van advies- en ingenieursbureau DHV en de Universiteit Utrecht is gebleken dat ruim 60 procent van de ondernemers in de technische sector de komende jaren verwacht problemen te ondervinden met het vinden van technisch-geschoold personeel. Meer dan de helft van de bedrijven heeft zelfs aangegeven zijn personeel deels in het buitenland te zoeken.

Koekjesfabriek

Volgens FME (Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) -voorzitter Dezentjé Hamming is het tekort aan technici, de grootste dreiging voor het voorbestaan van de technologische industrie in Nederland. FME vroeg daarom onlangs voor het gratis maken van het technisch hoger onderwijs. „Onderstreep het maatschappelijk en economisch belang van technische studies, door het afschaffen van het collegegeld”, aldus Hamming.

Wat volgens van der Stokker zou kunnen helpen is het al vroeg onder de aandacht brengen van techniek. „Op de basisschool zou je bijvoorbeeld in plaats van een dagje naar de Efteling, een dag naar een koekjesfabriek moeten gaan.”

Voorlichting

Marc Kraan (49) werkzaam als Frezer bij de Kinkelder in Zevenaar, sluit zich daarbij aan. „Ik denk dat heel veel mensen niet precies weten wat een baan in de technische sector inhoudt. Voorlichting op scholen zou hier denk ik bij kunnen helpen.”

Kraan, eerst werkzaam als groenteboer op de groenteafdeling in de supermarkt, vertelt dat hij via een omweg in de technische sector verzeild is geraakt. „Ik had geen plezier meer in mijn werk en ging daarom op zoek naar iets anders. Ik had nooit eerder aan techniek gedacht en ben daar toevallig ingerold via mijn uitzendbureau. Inmiddels geniet ik weer van wat ik doe, en mis ik de groenten totaal niet."

Ook Wouter Nieuwenhuis (37) kan het iedereen aanraden om te gaan werken in de technische sector. Nieuwenhuis was zeventien jaar lang werkzaam als hovenier, en zei zijn baan wegens omstandigheden op.Hij vertelt dat hij via Verder in Techniek, een versnelde opleiding kon volgen. „Ik ben bijna klaar en heb zin om aan de slag te gaan, ik zit op dit moment midden in het sollicitatieproces.”

Omscholing

„Ik had altijd al wel wat met techniek, maar hield me meer bezig met de bouw. Nu ben ik enorm blij dat ik deze stap heb gezet, en heb ik er eigenlijk spijt van dit ik dit niet eerder heb gedaan. Het werk is enorm leuk om te doen, ik heb gelukkig twee rechterhanden dus ik pas hier goed. Ik geniet ervan om bij punt a tot en met z betrokken te zijn, en vanuit het niets iets te maken.”

Dat het enorm tekort aan vaktechnisch personeel binnen een afzienbare periode moet worden opgelost, is duidelijk. Hoe dit precies moet gaan gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Als het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid de internationale positie niet willen kwijtraken, dan zal er iets moeten gebeuren.

Omscholing lijkt een goede oplossing. Maar een overstap naar een baan als technicus is niet makkelijk. „Mensen denken misschien dat je gaat werken in de technische sector als je niks anders kan. Als je ziet wat hier op de opleiding zit en wie er met de machines werken, dan weet je dat je dit werk niet zomaar even doet”, aldus Nieuwenhuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Waarom werken in de technische sector wél leuk is
Sluiten