Metro
Metro Nieuws 5 nov 2017 / 08:56 uur

Valt oma te vaak? Dan krijgt ze een boete

Zorginstellingen laten ouderen soms extra betalen als ze te vaak noodhulp inschakelen na een val. Als ze meer dan drie keer per jaar de persoonlijke alarmknop gebruiken, brengen de instellingen tientallen euro’s in rekening. Dat meldt het AD.

Zo betalen cliënten van Aafje Thuiszorg na de derde val waarbij het alarmsysteem wordt ingeschakeld 37,50 euro per incident. Ook voor bewoners van het Dordtse woonzorgcentrum De Merwelanden begint de teller volgens de krant te lopen na drie valpartijen of noodoproepen. Ouderen betalen hier 49,95 euro per uur voor de tijd dat een verpleegkundige extra hulp verleent. De instelling probeert hiermee de stijgende personeelskosten te beperken.

De extra kosten voor noodhulp zijn opmerkelijk, omdat ouderen voor de alarmdienst maandelijks abonnementskosten van tussen de 18 en 25 euro betalen. De dienst wordt vaak niet vergoed door verzekeraars.

‘Niet geremd voelen’

Ouderenbond ANBO vreest dat ouderen zorg gaan mijden als ze extra moeten betalen voor noodhulp. „Mensen moeten zich te allen tijde veilig voelen en niet geremd worden om hulp te vragen’’, zegt een woordvoerder van de bond tegen de krant.

Jaarlijks belanden er zo’n 90.000 65-plussers op de spoedeisende hulp door een val. Vorig jaar kwamen bijna 3.900 Nederlanders om het leven door een val, vooral mensen van 80 jaar of ouder.

Reageer op artikel:
Valt oma te vaak? Dan krijgt ze een boete
Sluiten