Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 2 nov 2017 / 14:44 uur

Universiteit ontdekt ‘onmogelijke monsterplaneet’

De wereld van de wetenschap staat op zijn kop. Onderzoekers van de universiteit van Warwick hebben namelijk een planeet ontdekt die eigenlijk helemaal niet zou kunnen bestaan. De NGTS-1b gooit alle bestaande theorieën over het ontstaan van planeten de prullenbak in, zo meldt The Independent.

Al jaren gaan wetenschappers ervan uit dat er rond een rode dwergster geen grote planeet zou kunnen ontstaan, maar alleen kleine rotsachtige planeetjes. De nieuwe ontdekking wordt echter ‘monsterlijk groot’ genoemd in vergelijking met zijn moederster.

Verrassing

„De ontdekking van NGTS-1b was een complete verrassing voor ons”, aldus professor Daniel Bayliss van de universiteit van Warwick tegenover The Independent. „We gingen ervan uit dat zulke gigantische planeten niet zouden kunnen voorkomen rond kleine sterren. Nu moeten we vraagtekens zetten bij onze huidige kennis rond de vorming van planeten in ons heelal. We moeten ons afvragen hoe vaak dit soort planeten voorkomt.”

Het mysterieuze zonnestelsel dat de hoofden van de onderzoekers op hol deed slaan, bevindt zich op 600 lichtjaren van de aarde en de dwergster is de helft kleiner dan onze zon.

De nieuwe planeet werd ontdekt met het ‘Next Generation Transit Survey (NGTS)’-instrument dat in de Chileense Atacama-woestijn staat. NGTS-1b is een gasgigant die minstens net zo groot is als Jupiter uit ons zonnestelsel. Jupiter is ongeveer elf keer groter dan de aarde. Bayliss sluit niet uit dat dankzij de nieuwe techniek er nog meer van dit soort ontdekkingen wordt gedaan. „Wie weet wat we nog allemaal vinden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Universiteit ontdekt ‘onmogelijke monsterplaneet’
Sluiten