Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 8 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Schapen herkennen Barack Obama op de foto

Bij de Universiteit van Cambridge zijn ze erin geslaagd om schapen bekende gezichten te laten herkennen. Het onderzoek toont volgens de onderzoekers aan dat schapen net zo goed als apen en mensen een gezicht kunnen herkennen. De resultaten komen mogelijk van pas in onderzoeken naar neurologische aandoeningen zoals Parkinson.

Getraind

Op video is te zien dat de getrainde schapen in staat zijn de gezichten te herkennen van onder meer de Amerikaanse oud-president Barack Obama en de acteurs Jake Gyllenhaal en Emma Watson. De acht schapen die getraind zijn voor het onderzoek kregen verschillende foto’s te zien; één van de foto’s was telkens van een bekende persoon. De dieren ontvingen een beloning als ze de bekende persoon konden aanduiden. Tijdens het wetenschappelijk onderzoek kozen de schapen vaker voor het bekende gezicht dan voor het onbekende.

Eerdere studies

Ten slotte keken de onderzoekers ook of de dieren hun eigenaar herkenden op foto. Deze foto werd willekeurig tussen andere foto’s gelegd. Ook hierin slaagden de meeste schapen. Eerdere studies hadden al aangetoond dat schapen andere schapen én mensen die ze vaak zien, kunnen identificeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.