Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 1 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Referendum sleepwet wordt gehouden op 21 maart

Het referendum over de sleepwet komt er en wel op 21 maart 2018, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen.

De Kiesraad maakte dit woensdagochtend op Twitter bekend: op basis van een steekproef zijn 384.126 verzoeken (92 procent van de 417.000 mensen die hun handtekening zetten) als geldig aangemerkt.

Het gaat om een raadgevend referendum. Dit houdt in dat de uitkomst een advies is, waar door de politiek in principe niets mee gedaan hoeft te worden. CDA-leider Sybrand Buma zei in gesprek met De Volkskrant al dat hij verwacht dat het kabinet de uitslag van het referendum gaat negeren.

De aftapwet

De aftapwet, officieel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maakt het mogelijk dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten de bevoegdheden krijgen om op grotere schaal informatie op internet af te tappen. Hiermee moet de kans op terroristische acties gereduceerd worden.

Er is kritiek op de wet omdat hiermee ook onschuldige burgers gevolgd kunnen worden door de geheime diensten. „Er kan informatie over jou persoonlijk naar boven komen en je weet niet in welke handen dat kan vallen. We komen in een glazen maatschappij terecht waarin we voortdurend bespied en gemonsterd worden. En dat is heel ongezond”, legde Vincent Böhre van Privacy First eerder uit in een gesprek met Metro.

Overigens meldde minister Kajsa Ollongren dinsdagnacht in een brief aan de Tweede Kamer dat de aftapwet wordt uitgesteld. Hij zou eigenlijk per 1 januari ingaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.