Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Recordbedrag voor schilderij Da Vinci na tweestrijd

Het schilderij Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci is sinds woensdag het duurste schilderij ter wereld. Een anonieme koper legde 450 miljoen dollar neer voor het kunstwerk. Het oude record stond op een schamele 179,4 miljoen dollar.

Tweestrijd

Bij een veiling in New York werd de koop afgehamerd op 400 miljoen dollar. Het precieze bedrag ligt door commissies op 450.312.500 dollar (ongeveer 382 miljoen euro), meldt veilinghuis Christie’s.

De veiling begon bij 75 miljoen dollar en eindigde in een tweestrijd tussen twee anonieme bieders, die via de telefoon hun bod uitbrachten. Na een biedingsstrijd van bijna twintig minuten trok een van de twee overgebleven gegadigden zich bij een bod van 400 miljoen dollar terug.

45 pond

Salvator Mundi was voor zover bekend het laatste schilderij van Da Vinci dat nog in particuliere handen was. Christus als verlosser van de wereld, zoals de Nederlandse titel luidt, was in bezit van de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev (50). Hij kocht het kunstwerk in 2013 voor 127 miljoen euro van de Zwitserse kunstmakelaar Yves Bouvier die het werk zelf niet lang daarvoor voor 67 miljoen euro op een veiling had gekocht.

Leonardo da Vinci (1452-1519) schilderde het paneel rond het jaar 1500. Het is een van de slechts vijftien schilderwerken van Da Vinci die nog bewaard zijn gebleven en het enige dat nog in particuliere handen was. In 1958 werd het toen nog onbekende werk voor het eerst geveild in Groot-Brittannië voor een bedrag van 45 pond. Omgerekend naar nu is dat 900 euro.

Vorige record

Tot dusverre was het hoogste bedrag dat tijdens een veiling was betaald 179,4 miljoen dollar voor het schilderij Les femmes d’Alger van Pablo Picasso in mei 2015. Het schilderij Interchange van Willem de Kooning was in 2015 bij een privéverkoop van eigenaar gewisseld voor 300 miljoen dollar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.