Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Pro-Zwarte Piet-groep valt basisschool binnen

Een actiegroep voor het behoud van Zwarte Piet is donderdagmiddag een basisschool in Utrecht binnengevallen. Ongeveer tien mensen gingen vlak voordat de school uitging verkleed als Zwarte Piet het schoolplein op en klaslokalen in.

Pepernoten

De groep drong ongevraagd de openbare basisschool De Cirkel binnen en deelden pepernoten en stickers uit. Kinderen en leraren werden overdonderd door de actie. Leerkrachten hebben vervolgens de actievoerders weer de school uitgezet.

Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen. ,,Ze zeiden dingen als: ‘Ga terug naar je eigen land’ tegen leerkrachten.’’ De actie duurde in totaal tien minuten. Aan het verwijderen van de demonstranten is geen lichamelijk geweld te pas gekomen, aldus de directeur.

Kinderen geschrokken

De schooldirecteur noemt de actie zeer ongewenst. ,,Ongeacht het standpunt is een school geen plek voor dit soort demonstraties. We leren kinderen dat ze op een andere manier moeten omgaan met een conflict en dat ze niets van vreemde mensen moeten aannemen, ook niet als ze verkleed zijn als Zwarte Piet.’’

De uitgedeelde pepernoten en stickers zijn zoveel mogelijk weer ingenomen en weggegooid. ,,Sommige kinderen waren een beetje in de war. Een aantal was verdrietig omdat ze geen pepernoten hadden gehad, anderen omdat ze ze weer in moesten leveren. En sommige kinderen waren geschrokken.’’

Niet strafbaar

De school heeft de actie aan de politie gemeld. Een aangifte kan volgens de politie echter niet worden gedaan, omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. ,,De actievoerders zijn vertrokken toen ze dat werd gevraagd. Hadden ze dat niet gedaan, dan was er wel sprake geweest van een strafbaar feit”, laat een woordvoerder weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.