Metro
Metro Nieuws 7 nov 2017 / 20:15 uur

Nog geen toegang tot telefoon van schutter Texas

De Amerikaanse autoriteiten zijn er vooralsnog niet in geslaagd toegang te krijgen tot de telefoon van Devin Patrick Kelley. Kelley bracht afgelopen zondag 26 mensen om het leven bij een kerk in Texas. Het toestel is versleuteld.

Kraken van het toestel

Christopher Combs van de FBI meldt aan ABC News: ,,We doen ons uiterste best om toegang te krijgen tot de telefoon.’’ Onduidelijk is hoeveel tijd experts nodig zullen hebben voor het kraken van het toestel. ,,Het kan morgen zijn, volgende week of over een maand”, aldus Combs. ,,We weten het nog niet.’’

Het komt volgens de functionaris steeds vaker voor dat opsporingsdiensten er in niet slagen om toegang te krijgen tot informatie op smartphones. Hij gaf niet prijs welk toestel Kelley gebruikte. ,,Ik wil niet tegen iedere schurk zeggen welke telefoon hij moet kopen.’’

versleutelde berichten

De autoriteiten worstelen al langer met het feit dat criminelen hun telefoons tegenwoordig goed weten te vergrendelen. Minister Jeff Sessions (Justitie) zei eerder deze maand dat de FBI er het afgelopen jaar niet in slaagde om toegang te krijgen tot ongeveer 7500 mobiele apparaten. Hij klaagde dat techbedrijven te weinig doen om opsporingsdiensten te ondersteunen.

Als voorbeeld hierbij noemt Sessions een schietpartij in Garland. In 2015 werd daar door twee extremisten het vuur geopend op een voorstelling met cartoons over de profeet Mohammed. Één van de mannen zou meer dan honderd tekstberichten hebben verstuurd naar een terrorist in het buitenland. Het is echter nog steeds niet duidelijk wat die tekstberichten zeiden. Door de versleuteling van deze berichten zijn de boodschappen nooit achterhaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog geen toegang tot telefoon van schutter Texas
Sluiten