Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 14 nov 2017 / 15:00 uur

Menselijke resten slachtoffers MH17 gevonden

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de menselijke resten van vier Nederlandse slachtoffers van vliegramp MH17 geïdentificeerd. De resten werden gevonden in de omgeving van de rampplek waar MH17 is neergestort. De nabestaanden zijn op de hoogte gebracht volgens het Ministerie van Justitie.

Begin oktober droegen autoriteiten in Oost-Oekraïne 23 mogelijke botresten over aan Nederland. Het NFI deed daar onderzoek naar.

Resten van zeven slachtoffers

Vijftien van de 23 resten bevatten menselijk materiaal. Bij acht resten lukte het om het DNA te koppelen aan zeven geïdentificeerde slachtoffers, waaronder vier Nederlanders. Uit de andere resten probeert het NFI ook DNA-profielen te genereren. Of dat lukt is nog onduidelijk. Van twee Nederlandse slachtoffers is nog altijd niets gevonden.

De resten zouden in juli gevonden zijn door een Amerikaanse journalist. Hij droeg ze over aan de plaatselijke burgemeester met het verzoek ze naar Nederland over te brengen. Dat werd vervolgens gedwarsboomd door separatisten uit het gebied, waardoor de resten pas begin oktober vervoerd konden worden.

Commotie rondom CDA’er

Zaterdag raakte CDA’er Pieter Omtzigt in opspraak omdat hij een getuige de woorden in de mond had gelegd tijdens een bijeenkomst over MH17. Het leidde tot nogal wat commotie. Dinsdag moest Omtzigt uitleggen aan de CDA-fractie waarom hij als MH17-specialist dit had gedaan. De fractie heeft inmiddels bekendgemaakt de uitleg van Omtzigt te hebben geaccepteerd. Omtzigt stopt als MH17-woordvoerder van de partij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Menselijke resten slachtoffers MH17 gevonden
Sluiten