D. van Aken
D. van Aken Nieuws 22 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Meer werkstress voor badmeesters na verdrinkingsdood

Na de verdrinking van het Syrische meisje Salam (9) tijdens het schoolzwemmen ervaren badmeesters in Nederland meer werkstress. Maar de badmeesters zijn ook alerter en grijpen nu sneller preventief in.

Werkplezier weg

Uit een enquête van de Vereniging Sport en Gemeenten onder ongeveer achthonderd professionals blijkt dat 69 procent van de badmeester zich meer verantwoordelijk voelt, 40 procent ervaart meer werkstress, 9 procent heeft meer last van stress en 9 procent heeft minder werkplezier.

Het bestaande veiligheidsprotocol voor schoolzwemmen is inmiddels aangescherpt. Zo zijn er duidelijkere afspraken gemaakt over wie wanneer en waar in het zwembad verantwoordelijk is voor de kinderen die schoolzwemmen, aldus André de Jeu, directeur bij de vereniging.

Taakstraf

Voor de dood van het meisje in Rhenen werden drie badmeesters veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur. De badmeesters zijn daartegen in hoger beroep gegaan. Volgens hen hebben zij geen schuld aan de dood van Salam, maar waren tijdens het noodlottige incident de leraren van school voor haar verantwoordelijk. Salam was nog maar net met haar ouders vanuit Syrië naar Nederland gekomen. Ze sprak de taal nog niet en kon niet zwemmen.

Salam overleed in sport- en recreatiecentrum t Gastland aan de Groeneweg tijdens het schoolzwemmen.

In de zwembaden in ons land werken meer dan 20.000 professionals.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.