Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 8 nov 2017 / 14:35 uur

Meer aangiften seksueel misbruik door #metoo

Het aantal aangiften wegens verkrachting of seksueel misbruik is de afgelopen weken toegenomen door de aandacht voor ‘#metoo’. Dat zegt voorzitter Jan Struijs, van de politievakbond NPB woensdagavond in EenVandaag. Struijs: „We hebben veel zedenrechercheurs gesproken door het hele land heen en zij constateren allemaal een toename van het aantal aangiften van seksueel misbruik.”

Veel op de plank

Het gaat volgens de vakbond om allerlei zaken. „Van mensen die lastig gevallen zijn op hun werk tot aan verkrachtingen. Dit is echt de laatste weken allemaal losgekomen.” Dat betekent veel extra werk voor de rechercheurs terwijl de politie nu al te kampen heeft met een enorme onderbezetting volgens Struijs. ,,Het systeem is al overbelast. Rechercheurs hebben al hun handen vol. Er blijven nu al veel te veel aangiften op de plank liggen.”

Daling

Het aantal aangiften van seksueel misbruik was de afgelopen tien jaar juist fors gedaald. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2006 2405 mensen aangiften van verkrachting hebben gedaan. Vorig jaar waren dat 1505 aangiften, een daling van bijna 40 procent. Corinne Detmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en expert op het gebied van seksueel geweld tegen Kinderen, maakt zich hierover grote zorgen. „Als het gaat om seksueel strafbaar gedrag, dan moet er echt meer capaciteit komen bij de zedenrecherche om te kunnen optreden. Dit soort zaken moeten veel sneller door het systeem komen.”

Celstraffen

Van de 1505 aangiften die vorig jaar zijn gedaan kwam het volgens cijfers van het CBS slechts in 70 gevallen tot een gevangenisstraf. Dat zijn volgens Richard Korver, medeoprichter en voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) onthutsende cijfers. „Het gaat om een enorm probleem, dat weten we allemaal. Als je dan ziet dat het maar in een handjevol zaken voor de rechter tot een veroordeling komt, dan is dat een compleet idioot aantal op een bevolking van 17 miljoen Nederlanders.”

Uit onderzoek van de Rutgers Stichting blijkt dat een op de acht vrouwen in haar leven wordt verkracht. Voor mannen is dat 1 op de 25. In totaal krijgen in Nederland jaarlijks 100.000 vrouwen te maken met seksueel geweld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meer aangiften seksueel misbruik door #metoo
Sluiten