Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 20 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

#Kleurjepiet: Groep 6 van De Vijf Hoeven heeft ‘m af

Een hoop mooie reacties kwamen er binnen op de voorpagina van Metro’s vrijdagkrant, een kleurplaat met Sint en Pieten erop. Onder het mom van de hashtag #kleurjepiet is het de bedoeling dat de lezer de Pieten zelf inkleurt. Groep 6 van basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg ging er direct mee aan de slag.

https://twitter.com/KlagenMetTessa/status/931471817822351361

Hun leerkracht Tjeerd van den Elsen, die overigens Leraar van het jaar 2017 is, noemt het „een vette actie.” Hij stortte zich vrijdagmiddag met zijn groep 6 op de kleurplaten. „Ik zag vanmorgen de voorpagina en dacht: ik neem meteen een hele stapel mee.”

Van den Elsen werkt op een gemengde school. „Er zitten hier kinderen van Nederlandse afkomst, maar ook kinderen met een buitenlandse achtergrond. Echt een doorsnede van de samenleving.”

Ze kennen de discussie

De kinderen in de klas van meester Tjeerd geloven niet meer in Sinterklaas. Ze krijgen wel het een en ander mee van jongere broertjes of zusjes, maar ze zitten niet meer in spanning om het sprookje zelf. Met de pietendiscussie zijn ze bekend. „Kinderen die niet geloven, begrijpen de discussie ook veel beter”, is Van den Elsen van mening.

„Ik volg die discussie zelf al een hele tijd. Volwassenen buitelen maar over elkaar heen, maar ik vind het vooral belangrijk om te kijken wat de kinderen ermee doen.” Daarom ontstond het idee om te gaan kleuren, maar daarvóór wilde Tjeerd eerst de discussie met zijn klas aangaan. Niet de discussie over de kleur van de pieten, maar de discussie over de discussie. Van den Elsen: „Sommigen hebben ook echt al hun mening klaar.”

#Kleurjepiet: Groep 6 van De Vijf Hoeven heeft 'm af
Een leerling van Tjeerd is bezig met de kleurplaat Foto: Tjeerd van den Elsen

Dat blijkt uit de reacties van zijn leerlingen. Zo vindt Evi (9) dat Piet zwart moet blijven: „Nu wordt het niet meer leuk door de discussie. Zwarte Piet is voor de kinderen in onze klas nooit een probleem geweest." Jayce (9) sluit zich hierbij aan: „Het slaat nergens op. Ik heb zelf een iets donkere huid, maar ik voel me helemaal niet gediscrimineerd.”

#Kleurjepiet: Groep 6 van De Vijf Hoeven heeft 'm af
Leerlingen van Tjeerd aan het kleuren Foto: Tjeerd van den Elsen

„Als mensen hierover discussiëren, moeten ze wel weten waar het over gaat. Zwarte Piet heeft zijn kleur door het roet van de schoorsteen. Ik vind het een domme discussie, omdat het niets met racisme te maken heeft", is Luuk (9) van mening. Rachid (10) heeft een donkere huidskleur en heeft geen last van discriminatie. „Ik zie er elke dag uit als Zwarte Piet. Voor mij hoeft hij er niet anders uit te zien. We moeten discriminatie aanpakken en niet Zwarte Piet.”

#Kleurjepiet: Groep 6 van De Vijf Hoeven heeft 'm af
Een leerling van Tjeerd met de kleurplaat Foto: Tjeerd van den Elsen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.