Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 9 nov 2017 / 13:37 uur

Geweld bij ontgroening Vindicat hoort er gewoon bij

Een aspirant-lid van Vindicat liep op 25 augustus ernstige hersenschade op nadat een student tijdens een ontgroening van het studentencorps op zijn hoofd was gaan staan. Intimidatie en vernedering hoort er bij Vindicat tijdens ontgroeningen gewoon bij, zei Wouter B. (24) tijdens de strafzaak die tegen hem is aangespannen in de Groningse rechtbank. RTL Nieuws schrijft dat je volgens B. echter wel altijd van iemands hoofd moet afblijven, de actie zou hij achteraf dom noemen. Aan B. is het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd. Het OM eist een dag cel en een taakstraf van 180 uur.

Intimidatie

B. zat samen met een aantal andere leden in een commissie die de jonge studenten moesten intimideren. De bewuste avond in augustus stonden negen van deze studenten in een donkere ruimte tegen een muur. Beurtelings werden daar hun benen onder hun lijf vandaan geschopt. Volgens B. gebeurde dat al jaren. Het jaar ervoor werden er zelfs stokken gebruikt. „Maar niet om mee te slaan.”

Toneelspel

Zijn mede-commissieleden hebben laten weten dat B. die avond erg agressief was en volgens getuigen was het slachtoffer het ‘persoonlijke project’ van de verdachte, maar volgens B. was dit allemaal toneelspel.

In eerste instantie weigerde het slachtoffer aangifte te doen. Aangifte doen is niet gebruikelijk binnen het verenigingsleven en daar komt nog bij dat aspirant-leden voorafgaand aan de ontgroening een geheimhoudingsverklaring ondertekenen.

Spijt

Op de vraag van de rechter of B. spijt heeft van zijn handelingen, antwoordt hij: „Nee, misschien wel als dit buiten introductietijd was gebeurd, maar niet binnen introductietijd.” Het is vervelend dat het slachtoffer hersenletsel heeft opgelopen, maar B. voelt zich daar niet verantwoordelijk voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geweld bij ontgroening Vindicat hoort er gewoon bij
Sluiten