Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 nov 2017

Ex-Syriëganger betrapt bij inbraak in parenclub

Een naar Nederland teruggekeerde Syriëganger heeft in de nacht van 22 op 23 november ingebroken bij parenclub Fun4Two en honderdduizenden euro’s buitgemaakt. Kort na de inbraak wist de AIVD al wie de dader was, waarna hij en zijn drie kompanen snel konden worden aangehouden.

Trainingskamp

Volgens het Openbaar Ministerie nam de 23-jarige Vially M. in Syrië deel aan een trainingskamp voor terroristen. De rechter-commissaris bepaalde dinsdag dat hij langer in de cel moet blijven. Twee van zijn medeverdachten zitten ook nog vast, maar de derde handlanger is vooralsnog vrijgelaten.

M. is een jongen van Antiliaanse afkomst die zich bekeerde tot de islam. In 2013 trok hij naar Syrië om zich als jihadstrijder aan te melden bij IS. Nog in hetzelfde jaar keerde hij terug naar Nederland, waarna hij voor de rechter moest verschijnen.

Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 30 maanden, waarvan 24 voorwaardelijk, maar M. werd uiteindelijk vrijgesproken door de rechtbank. De rechter stelde namelijk dat de bewering van het OM – dat M. een trainingskamp voor terroristen had gevolgd – niet bewezen kon worden.

Enkelband af

Hoewel hij door de vrijspraak zijn enkelband af kon doen, bleef de AIVD hem nauwlettend in de gaten houden, waardoor ze direct na de inbraak in actie konden komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ex-Syriëganger betrapt bij inbraak in parenclub
Sluiten