Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 19 nov 2017 / 16:07 uur

Doneeractie gestart voor blokkeren anti-pietprotest

Er is een doneeractie gestart als steun voor de mensen die zaterdag bussen met daarin demonstranten van anti-pietbeweging Kick Out Zwarte Piet tegenhielden bij het Friese Joure. De demonstranten van de anti-pietbeweging waren onderweg naar Dokkum om te demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas.

Strafrechtelijk vervolgd

De politie Fryslân liet zaterdag weten dat de voorstanders van Zwarte Piet mogelijk strafrechtelijk vervolgd worden.

De Flevolander Robin van Prattenburg wilde daarom de voorstanders van Zwarte Piet een hart onder de riem steken. Hij besloot een inzamelingsactie te beginnen om geld in te zamelen om die boetes te betalen. Dat doet hij om ze te bedanken, zegt hij op Facebook.

Ik heb deze doneeractie opgezet om samen de boetes te betalen voor degenen die de A7 hebben geblokkeerd om de anti…

Gepostet von Robin van Prattenburg am Samstag, 18. November 2017

‘Helden’

De mensen die de actiegroep Kick Out Zwarte Piet wisten te stoppen, noemt Robin ‘helden’. „De A7 is dankzij hen geblokkeerd waardoor ze niet verder konden reizen”, schrijft hij erbij. Op zondagmiddag zijn er ruim 2200 donaties gedaan en is er meer dan 17.000 euro opgehaald. „Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen zouden doneren”, zegt Robin tegen Metro. „Zo zie je maar weer hoeveel waarde men hecht aan dit kinderfeest.”

‘Kansloos’

Maar niet iedereen is blij met de actie. „Tegenwoordig word je een ‘held’ genoemd wanneer je meerdere ongelukken op een snelweg veroorzaakt en vele kinderen als passagiers in gevaar brengt", schrijft Joshua op Twitter. En sommigen vinden het allemaal „kansloos". Of het nu protesten voor of acties tegen zijn.

https://twitter.com/Falkens__Maze/status/932207245974261762

Door de blokkades werd zaterdag uiteindelijk besloten de anti-pietendemonstratie in Dokkum te verbieden. De bussen met protestanten zijn via Harlingen onder politiebegeleiding terug naar de Randstad geleid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doneeractie gestart voor blokkeren anti-pietprotest
Sluiten