Dit moet je weten op maandagochtend 6 november

Dit moet je weten op maandagochtend 6 november

De politie blokkeert een weg na de aanslag in Texas. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

6 NOV 2017

Wat moet je weten op maandagochtend 6 november? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

'Texas geen terroristische aanslag'

De schietpartij bij een baptistenkerk in Sutherland Springs, Texas was geen terroristische aanslag. Dat zegt de politie tegen de Amerikaanse media. De identiteit van de schutter is ook al bekend: het zou gaan om Devin Patrick Kelley, een 26-jarige man uit het naburige Comal County in de Amerikaanse staat. Hij was volgens CNN een oud-militair en werd in 2014 ontslagen bij de luchtmacht vanwege mishandeling van zijn vrouw en kind.

Gisteren opende Kelley rond 11 uur lokale tijd het vuur tijdens een dienst van de kerk in het Texaanse dorp. Daarbij vielen naar verluidt 27 doden en 30 gewonden.

Dode bij Schietpartij in Best

Bij een schietpartij in de Brabantse plaats Best is een 33-jarige man uit Den Bosch om het leven gekomen. Een man van 34 uit dezelfde woonplaats raakte lichtgewond. De politie onderzoekt de zaak en hoort momenteel getuigen.

De schietpartij vond plaats op het parkeerterrein van Beachclub Sunrise aan de Ekkersweijer, waardoor relatief veel mensen op de schoten afkwamen. Niemand is nog gearresteerd.

Dit moet je weten op maandagochtend 6 november

Carles Puigdemont met de vier ministers die in België zitten. / EPA

Puigdemont op vrije voeten

Carles Puigdemont en vier van zijn ministers zijn zondagavond vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de rechter in Brussel beslist. De voormalig minister-president van Catalonië is na zijn vrijwillige aangifte urenlang gehoord door de onderzoeksrechter en moet voorlopig in België blijven.

De rechter gaat zich nu inhoudelijk buigen over het Europese arrestatiebevel dat Spanje heeft gegeven. De verwachting is dat deze zaak over uiterlijk vijftien dagen wordt behandeld.

Wat er vandaag staat te gebeuren

23e klimaattop in Bonn

In het Duitse Bonn begint maandag de 23e Klimaattop. Daar praten vertegenwoordigers uit bijna tweehonderd landen over de verdere uitwerking van het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten. Daarin stond bijvoorbeeld dat alle deelnemende landen op hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen en dat de ontwikkelde landen vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar (ruim 94 miljard euro) bijdragen aan een fonds dat ontwikkelingslanden moet helpen hun klimaatmaatregelen te financieren. Uiterlijk december 2018 moet duidelijk zijn hoe het klimaatakkoord van Parijs in de praktijk zijn uitwerking krijgt.

De verwachting is dat deze top omgeven zal zijn door protesten. Zaterdag demonstreerden al ongeveer 7000 mensen, veelal Nederlanders en Fransen, in Bonn voor grotere inspanningen op het gebied van klimaatbescherming. De politie moest zelfs ingrijpen toen de demonstranten bruinkoolmijnen stillegden.

Wat er verder in het nieuws is

Dit moet je weten op maandagochtend 6 november

De stationshal van Utrecht Centraal. / ANP

NS sluit poortjes op Utrecht Centraal

De toegangspoortjes op station Utrecht Centraal gaan maandag dicht. Wie op reis gaat of een boodschap wil doen op het NS-station, heeft een OV-chipkaart met voldoende saldo nodig.

Daarmee is Utrecht Centraal al het 72ste station dat zijn poorten sluit. Dat levert volgens de NS minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers op. De poortjes op Amsterdam Centraal gaan later dit jaar ook dicht.

Zorgverzekeraars claimen geld huisartsen

Zorgverzekeraars komen de afspraken niet na die de druk op de huisartsen moeten verlichten. Dat meldt de Volkskrant. Komend jaar is 200 miljoen euro vrijgemaakt voor onder meer zorg voor kwetsbare, thuiswonende ouderen en voor patiënten in achterstandswijken, maar bijna geen enkele verzekeraar komt daarmee over de brug.

In 2018 zouden huisartsen, verzekeraars en het ministerie oog hebben voor acht 'knelpunten'. „Maar nu de contracten worden opgesteld, moeten we helaas vaststellen dat een aantal verzekeraars zegt: sorry, dat gaan we niet doen", zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Miljarden nodig voor goede doorstroming stations

Het spoorboekloze rijden gaat miljarden kosten. Dat schrijft De Telegraaf. De grote treinstations in Nederland zijn veel te krap voor de grote toestroom van reizigers die de tienminutentreinen zullen veroorzaken, aldus de krant.

De verwachting is dat het aantal reizigers in 2030 verdubbeld is. Daarom moeten er volgens beheerder ProRail miljarden worden geïnvesteerd voor langere en bredere perrons, meer in- en uitgangen, extra parkeerplekken en betere aan- en afvoer rond stations.

Het weer

Vanochtend kan er zeker aan de westkust nog een buitje vallen. Hierna wordt het vrij rustig en goed weer. De temperatuur loopt waarschijnlijk op tot 10 à 11 graden.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Code rood en slagen voor je rijexamen: Sanne deed 't

Het was maandag code rood, maar dat weerhield Sanne er niet van 'gewoon' haar rijexamen te doen. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Alle automobilisten werden maandag afgeraden om de weg op te gaan. Het KNMI gaf code rood af omdat er kans was op zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Sanne Groeneveld legde die waarschuwing naast zich neer, terwijl ze niet eens een rijbewijs heeft. Zij had maandag haar rijexamen en flikte het ook nog om te slagen.

„Ik had zoiets van: we zijn er nu toch, niet geschoten is altijd mis", vertelt de 19-jarige tegenover RTL Nieuws. „Aan de ene kant heeft het weer me misschien wel een beetje geholpen omdat iedereen op de weg heel voorzichtig was. Maar het examen ging best goed, ik ben niet een keer geslipt en heb geen cruciale fouten gemaakt."

Bakker verkoopt oliebollen met Tony's Chocolonely

Bakker verkoopt oliebollen met Tony's Chocolonely

Zijn de oliebollen met Tony's Chocolonely straks ook zo populair? / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Wie trek heeft in zowel een oliebol als een stuk Tony's Chocolonely-chocolade, kan de komende tijd terecht bij oliebollenkraam Coppelmans in Valkenswaard. Daar verkoopt men namelijk oliebollen die gevuld zijn met de chocolade van het populaire merk.

Het gaat om de smaak karamelzeezout. Een foto van de bijzondere snack werd gedeeld op Facebook en heeft anderhalf duizend reacties opgeroepen. De prijs die bij de oliebollen op de foto staat is 2 euro per stuk.

Kerstmarkt op z'n Amsterdams met 200 liter glühwein

Dit is Sparrie, kerstboomkind van Bas Kosters en je kunt hem -samen met Bas- zelf maken tijdens Past Present Parade

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

GISTEREN

Om al helemaal in de stemming te komen: Amsterdamse kerstmarkten in alle soorten en maten. Ook voor de haters trouwens, want er is er zelfs eentje met een Christmas escape room.

Fonkelende (oog)ballen

Nieuwe eersteklas van Emirates is kleine hotelkamer

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

12 DEC 2017

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.

Zo vlieg je eersteklas met Emirates

Co de Roodt bekend in heel Nederland wegens naam

Ja, zo heet ze echt! ©Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

12 DEC 2017

De 83-jarige Co de Roodt zal gisteren met een behoorlijk scheef gezicht naar haar scherm gekeken hebben. Toen de sneeuw met bakken uit de hemel kwam, kreeg deze Rotterdamse oma vooral te maken met een figuurlijke lawine van berichten in haar inbox.

Op videoplatform Dumpert was iemand erachter gekomen dat haar naam wel heel erg leek op die van het weeralarm. Inmiddels is de screenshot ongeveer 320.000 keer bekeken.

Makkelijker geld terug bij vergeten uitcheck ov-chip

Bijna vergeten uit te checken. Toch vergeten? Dan is geld terugvragen nu makkelijker. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

12 DEC 2017

Het wordt makkelijker om te veel betaald geld na een vergeten uitcheck met de ov-chipkaart terug te vragen. Het bedrijf achter de ov-chipkaart gaat je namelijk actief op een gemiste uitcheck wijzen.

Niet terugvragen

Snowfacechallenge: een 3D-afdruk van je gezicht

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

11 DEC 2017

Spelen in de sneeuw vinden we allemaal leuk, maar Janneke Pouw (14) had er wel heel veel lol in. Ze had namelijk 'opeens' zin om haar gezicht in de verse sneeuw te drukken, en maakte hier een foto van. Het resultaat: een perfecte 3D-afdruk van haar gezicht.