Dit moet je weten op maandagochtend 6 november

Dit moet je weten op maandagochtend 6 november

De politie blokkeert een weg na de aanslag in Texas. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

6 NOV 2017

Wat moet je weten op maandagochtend 6 november? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

'Texas geen terroristische aanslag'

De schietpartij bij een baptistenkerk in Sutherland Springs, Texas was geen terroristische aanslag. Dat zegt de politie tegen de Amerikaanse media. De identiteit van de schutter is ook al bekend: het zou gaan om Devin Patrick Kelley, een 26-jarige man uit het naburige Comal County in de Amerikaanse staat. Hij was volgens CNN een oud-militair en werd in 2014 ontslagen bij de luchtmacht vanwege mishandeling van zijn vrouw en kind.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Gisteren opende Kelley rond 11 uur lokale tijd het vuur tijdens een dienst van de kerk in het Texaanse dorp. Daarbij vielen naar verluidt 27 doden en 30 gewonden.

Dode bij Schietpartij in Best

Bij een schietpartij in de Brabantse plaats Best is een 33-jarige man uit Den Bosch om het leven gekomen. Een man van 34 uit dezelfde woonplaats raakte lichtgewond. De politie onderzoekt de zaak en hoort momenteel getuigen.

De schietpartij vond plaats op het parkeerterrein van Beachclub Sunrise aan de Ekkersweijer, waardoor relatief veel mensen op de schoten afkwamen. Niemand is nog gearresteerd.

Dit moet je weten op maandagochtend 6 november

Carles Puigdemont met de vier ministers die in België zitten. / EPA

Puigdemont op vrije voeten

Carles Puigdemont en vier van zijn ministers zijn zondagavond vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de rechter in Brussel beslist. De voormalig minister-president van Catalonië is na zijn vrijwillige aangifte urenlang gehoord door de onderzoeksrechter en moet voorlopig in België blijven.

De rechter gaat zich nu inhoudelijk buigen over het Europese arrestatiebevel dat Spanje heeft gegeven. De verwachting is dat deze zaak over uiterlijk vijftien dagen wordt behandeld.

Wat er vandaag staat te gebeuren

23e klimaattop in Bonn

In het Duitse Bonn begint maandag de 23e Klimaattop. Daar praten vertegenwoordigers uit bijna tweehonderd landen over de verdere uitwerking van het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten. Daarin stond bijvoorbeeld dat alle deelnemende landen op hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen en dat de ontwikkelde landen vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar (ruim 94 miljard euro) bijdragen aan een fonds dat ontwikkelingslanden moet helpen hun klimaatmaatregelen te financieren. Uiterlijk december 2018 moet duidelijk zijn hoe het klimaatakkoord van Parijs in de praktijk zijn uitwerking krijgt.

De verwachting is dat deze top omgeven zal zijn door protesten. Zaterdag demonstreerden al ongeveer 7000 mensen, veelal Nederlanders en Fransen, in Bonn voor grotere inspanningen op het gebied van klimaatbescherming. De politie moest zelfs ingrijpen toen de demonstranten bruinkoolmijnen stillegden.

Wat er verder in het nieuws is

Dit moet je weten op maandagochtend 6 november

De stationshal van Utrecht Centraal. / ANP

NS sluit poortjes op Utrecht Centraal

De toegangspoortjes op station Utrecht Centraal gaan maandag dicht. Wie op reis gaat of een boodschap wil doen op het NS-station, heeft een OV-chipkaart met voldoende saldo nodig.

Daarmee is Utrecht Centraal al het 72ste station dat zijn poorten sluit. Dat levert volgens de NS minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers op. De poortjes op Amsterdam Centraal gaan later dit jaar ook dicht.

Zorgverzekeraars claimen geld huisartsen

Zorgverzekeraars komen de afspraken niet na die de druk op de huisartsen moeten verlichten. Dat meldt de Volkskrant. Komend jaar is 200 miljoen euro vrijgemaakt voor onder meer zorg voor kwetsbare, thuiswonende ouderen en voor patiënten in achterstandswijken, maar bijna geen enkele verzekeraar komt daarmee over de brug.

In 2018 zouden huisartsen, verzekeraars en het ministerie oog hebben voor acht 'knelpunten'. „Maar nu de contracten worden opgesteld, moeten we helaas vaststellen dat een aantal verzekeraars zegt: sorry, dat gaan we niet doen", zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Miljarden nodig voor goede doorstroming stations

Het spoorboekloze rijden gaat miljarden kosten. Dat schrijft De Telegraaf. De grote treinstations in Nederland zijn veel te krap voor de grote toestroom van reizigers die de tienminutentreinen zullen veroorzaken, aldus de krant.

De verwachting is dat het aantal reizigers in 2030 verdubbeld is. Daarom moeten er volgens beheerder ProRail miljarden worden geïnvesteerd voor langere en bredere perrons, meer in- en uitgangen, extra parkeerplekken en betere aan- en afvoer rond stations.

Het weer

Vanochtend kan er zeker aan de westkust nog een buitje vallen. Hierna wordt het vrij rustig en goed weer. De temperatuur loopt waarschijnlijk op tot 10 à 11 graden.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Corgi troost man die zelf zijn hond verloor

Foto ter illustratie. Bron: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 12:09

We weten het niet helemaal zeker, maar soms lijkt het wel alsof honden ons beter begrijpen dan wij elkaar. Corgi Cora bewijst dat met haar lieve actie.

Cora woont met haar baasje in het Amerikaanse Idaho en is in training om een therapiehond te worden. Hierdoor zal zij worden ingezet bij verschillende soorten therapieën om mensen op hun gemak te stellen. De kleine dame gaat het vast heel goed doen, want zonder officieel aan het werk te zijn, heeft ze haar taak uitmuntend uitgevoerd.

Liefde geven

Ze was namelijk met haar baasje op het vliegveld, tijdens een lange overstap. De twee zaten geduldig te wachten toen Cora ineens zachtjes van haar baasje weghuppelde. Ze bracht een bezoekje aan de man die aan de overkant van de twee zat. Ze ging naast hem liggen en de man begon haar te aaien. Hij vertelde haar hoe schattig ze was en nam een foto van de kleine hond.

Wat bleek achteraf? De man was die dag daarvoor zijn eigen hond verloren en had hier ontzettend veel verdriet van. Het baasje van Cora gelooft dat haar hond dit heeft aangevoeld en de man is gaan troosten. „Ik heb nooit getwijfeld aan het feit dat Cora kan voelen wie pijn heeft en wie vriendschap en liefde nodig heeft" schrijft haar baasje op Facebook.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Deze puzzel heeft 2000 stukjes en is volledig wit

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 10:59

De ultieme uitdaging of gewoon pure frustratie? De makers van deze Japanse puzzel noemen hun uitvinding in ieder geval 'Pure Hell'. Een puzzel van duizend of tweeduizend stukjes die helemaal wit is.

Het originele formaat voor de puzzel is 26 bij 38 centimeter, maar als je dat allemaal veel te makkelijk vindt kan je ook de grote versie proberen. Tweeduizend stukjes en 40 bij 50 centimeter. Geen fan van wit? Ze verkopen de pure hel ook in het zwart.

Als je aan deze puzzel begint ga je echt de uitdaging van je leven aan, want de stukjes zijn niet alleen allemaal exact dezelfde kleur... ze zijn ook nog eens kleiner dan de stukjes van een normale puzzel. Heb je dus zin om totaal gefrustreerd aan de keukentafel te zitten? Probeer dan deze Japanse puzzel!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Kraamcadeau voor snelwegbaby is eigen hectometerpaal
Likeability of 5

Kraamcadeau voor snelwegbaby is eigen hectometerpaal

Kraamcadeau voor snelwegbaby is eigen hectometerpaal. Foto: John van der Tol

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

De baby die vorige week zaterdag werd geboren op de vluchtstrook van de A13, heeft een bijzonder kraamcadeau gekregen. Rijkswaterstaat geeft de baby haar eigen hectometerpaal met een boodschap van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen.

De aanstaande ouders waren op het moment van de bevalling al onderweg naar het ziekenhuis. De baby, Eliz Inal, kwam ter wereld bij hectometerpaal 18.2 in Rotterdam-Overschie terwijl haar drie zusjes op de achterbank zaten. Toen de weeën snel achterelkaar volgden, had vader Soner in paniek 112 gebeld. Maar het ging enorm snel en toen het gezin langs de kant van de weg stond, was het hoofdje van Eliz al te zien. Toen agenten bij hen aankwamen, zat de moeder al met het meisje op schoot; gezond en wel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Rode Kruis ontslaat 28 mensen vanwege prostitutie

Rode Kruis ontslaat 28 mensen vanwege prostitutie

Rode Kruis ontslaat 28 mensen vanwege prostitutie. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De afgelopen jaren zijn er bij het internationale Rode Kruis 28 mensen ontslagen of vertrokken omdat zij een prostituee hebben bezocht of daarvan verdacht worden. Het Rode Kruis laat alle medewerkers een gedragscode ondertekenen, en daarin staat onder meer dat het betalen voor seks verboden is. Die code geldt ook op plekken waar prostitutie legaal is, omdat betalen voor seks niet overeenkomt met de waarden en missie van de hulporganisatie.

Menselijke waardigheid

Sinds 2015 hebben 26 medewerkers zich niet aan de code gehouden. Zij zijn ontslagen of zelf opgestapt tijdens het onderzoek naar hun gedragingen. Van twee andere medewerkers is het contract niet verlengd omdat zij worden verdacht van het betalen voor seks. De organisatie kent een duidelijke procedure om misstanden te melden. Toch is het management bezorgd dat niet alle incidenten worden gemeld.

,,Met dit gedrag verloochenen we de mensen die we juist willen helpen. Het gaat in tegen de menselijke waardigheid. We hadden waakzamer moeten zijn om dit te voorkomen”, zegt Yves Daccord, directeur-generaal van het Rode Kruis in een reactie. Seksuele misdragingen door hulpverleners krijgen nu veel aandacht nadat er bekend werd dat medewerkers van hulporganisatie Oxfam na de aardbeving op Haïti jonge prostituees inhuurden voor seksfeesten.

Beschuldigingen worden onderzocht

Woensdag werd al bekend dat ook op een besloten Facebookpagina van (oud)-medewerkers misstanden zijn gemeld. Mogelijk zitten daar nog zaken tussen die niet eerder bekend waren. ,,Alle beschuldigingen worden onderzocht. En we blijven onze huidige processen en systemen voortdurend evalueren”, aldus de organisatie.

De Nederlandse afdeling van het Rode Kruis maakte eerder al bekend dat in de afgelopen vijftien jaar in totaal drie meldingen zijn binnengekomen over seksueel wangedrag door hulpverleners op missie. Het ging over bezoek aan prostituees en het maken van naaktfoto's. Het Rode Kruis telt wereldwijd ruim 17.000 personeelsleden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour

Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour

Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Een studente neemt in College Tour geen blad voor de mond tegenover de Amerikaanse auteur Michael Wolff die het boek Fire & Fury heeft geschreven. „Schade toebrengen aan iemands reputatie voor de verkoop van een boek is onprofessioneel'', zegt ze kritisch. De schrijver voelt zich zodanig beledigd, dat hij al zijn Nederlandse interviewafspraken cancelt.

Ongegronde beschuldiging

De kritiek slaat op de insinuaties die de schrijver de wereld in geholpen heeft over de Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur van de Verenigde Naties, een affaire zou hebben met president Trump. Hij zei al eerder op Amerikaanse televisie dat hij er zeker van was dat Trump met een van de vrouwen uit het boek het bed had gedeeld. Uit de passages in het boek Fire & Fury werd al snel duidelijk dat hij Haley bedoelde.

De studente die hem aansprak tijdens College Tour noemde het zeer onprofessioneel omdat hij zonder gegronde feiten beschuldigingen doet die de reputatie van de ambassadeur schaden. Wolff reageerde hier fel op en maakte de student belachelijk. Toch gaf hij wel toe dat hij niet zeker wist met wie Trump een affaire had.

Meer kritiek

Zij was niet de enige die de schrijver een kritische vraag wilde voorschotelen. Ook presentator Twan Huys en andere studenten van de studies politicologie en journalistiek ondervroegen hem over zijn omgang met bronnen en de onduidelijke herkomst van gebeurtenissen die Wolff in het boek beschrijft, aldus Het Parool.

De uitzendingen van College Tour wordt maandag 26 februari uitgezonden om 21.00 uur op NPO2.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Nederlander opgepakt met 15.000 xtc-pillen

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een 37-jarige Nederlander moet het flink benauwd hebben gekregen toen zijn auto in Hamburg werd gecontroleerd: hij was namelijk niet in het bezit van maar één ‘bescheiden’ zakje xtc-pillen, maar had maar liefst 15.000 exemplaren mee. De drugs zouden een waarde van zo'n 150.000 euro hebben.

Argwaan

De man kwam in de penarie toen hij met zijn dochter op weg was naar Hamburg. Iets voorbij Bremen werd de auto gecontroleerd.

De man verklaarde dat hij de DOM wilde bezoeken, een groot volksfeest in de stad. Dat maakte de agenten argwanend. Waarom? Dat feest begint pas over een maand. Bij de stoelen vonden ze vervolgens drie grote zakken met pillen. De Nederlander zit voorlopig vast.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

100+

Likeability of 5

Tivoli schrapt 'racistisch' kinderfeest

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

TivoliVredenburg hield vorig jaar nog een kinderfeest met het thema ‘het Wilde Westen’, maar zal dat vanaf heden niet meer doen. Actiegroep De Grauwe Eeuw deed aangifte tegen het muziekcentrum in Utrecht omdat kinderen werden opgeroepen als cowboys en indianen verkleed te komen. „Het is niet verstandig geweest dit thema te kiezen'', zegt directeur Frans Vreeke.

Racistische stereotypering

De actiegroep beschouwt cowboys en indianen als een ‘racistische stereotypering’.  Ze vergeleken het met een feest voor nazi’s en Joden. Cowboys zouden voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Culturen juist stimuleren

Frans Vreeke verklaarde eerder tegenover het AD zich ‘niet aangesproken te voelen’ door De Grauwe Eeuw. Hij stelt: „We willen kinderen helemaal niet indoctrineren. Een thema als inclusiviteit, gelijke rechten en plichten voor iedereen in de cultuur vinden we juist heel belangrijk." In oktober vond in TivoliVredenburg een debat hierover plaats.


lol
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

100+