Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je weten op donderdagochtend 2 november

Wat moet je weten op donderdagochtend 2 november? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Nederland zakt op ranglijst gelijkheid tussen man en vrouw

Nederland is dit jaar maar liefst 16 plaatsen gekelderd op de ranglijst voor landen met gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vorig jaar stonden we nog op plek 16, nu zakten we naar de 32ste plaats. De ongelijkheid in inkomen en politieke macht is in ons land zelfs toegenomen, blijkt uit de lijst van het World Economic Forum. IJsland staat eerste, Noorwegen tweede en Finland derde. Opvallend: Rwanda staat op nummer vier.

De populariteit van Facebook blijft groeien

Zowel het aantal gebruikers als de winst van Facebook blijft groeien. Het aantal gebruikers steeg dit jaar met 16 procent, blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van het sociale netwerk. In september waren er 2,07 miljard mensen die minstens één keer gebruikmaakten van het platform. 1,37 miljard mensen maakten zelfs dagelijks gebruik van Facebook.

Beyoncé wordt Nala in The Lion King

Disney heeft via Twitter bekend gemaakt dat Beyoncé in de huid van Nala gaat kruipen tijdens de live-action remake van de Disney-klassieker. Nala is het jeugdvriendinnetje en later het liefje van Simba. De stem van het welpje dat uitgroeit tot leeuwenkoning wordt vertolkt door Donald Gover.

Bekijk hier de hele cast:

Wat er verder in het nieuws is

Nederlandse soldaten mishandeld bij ontgroening

Drie Nederlandse soldaten hebben in 2014 hun eenheid in Schaarsbergen verlaten na aanranding, ontkrachting, afpersing, pesterijen en mishandeling tijdens de ontgroening. Dat zeggen de soldaten tegen De Volkskrant. Vier militairen uit dezelfde eenheid zijn gestraft door defensie. Eén van de soldaten zegt tegen de krant dat de hele groep over hem heen plaste en dat de sergeant daar om moest lachen. Ook zouden er meerdere keren een doorgeladen wapen op ze zijn gericht.

Na een intern onderzoek deed Defensie aangifte. Het OM is toen geen strafrechterlijk onderzoek gestart, omdat geen van de soldaten aangifte wilde doen. Twee weken geleden heeft een van de slachtoffers dat alsnog gedaan.

Minder mensen pakken de fiets

Mensen nemen steeds vaker de auto of bus, in plaats van de fiets, omdat het op fietspaden te druk wordt. Dat schrijft De Telegraaf, op basis van een onderzoek. De grootste ergernissen van fietsers zijn de steeds drukker wordende fietspaden, asociaal rijgedrag van anderen en het grote gemis van stallingsruimte.

Beste ziekenhuis van Nederland staat in Gorinchem

Voor de beste zorg in Nederland moet je naar Gorinchem: het Rivas Beatrixziekenhuis is net als vorig jaar winnaar van de Ziekenhuis Top 100, uitgegeven door het AD. Het ziekenhuis voert de lijst aan met een ongekende score, want ze haalden 90 procent van de haalbare punten. Op alle 36 onderdelen scoorde het ziekenhuis goed.

Dit moet je weten op donderdagochtend 2 november
Het Beatrixziekenhuis uit Gorinchem is door het AD opnieuw uitgeroepen tot het beste ziekenhuis van Nederland. Foto: ANP.

Aantal hotelgasten in Nederland flink toegenomen

Sinds 2012 is het aantal hotelgasten in Nederland met 35 procent gegroeid, blijkt uit onderzoek door ABN Amro. Dit jaar zullen meer dan 28 miljoen hotelgasten overnachten in ons land. De toeristen komen vooral uit Duitsland, Amerika en Azië.

Ook staat onze hoofdstad in de top 5 van duurste Europese hotelsteden. Een hotelovernachting in Amsterdam is op dit moment duurder dan in Londen, Parijs of Barcelona. In Monaco ben je het meeste geld kwijt voor een overnachting.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Rutte verdedigt regeerakkoord

Rutte heeft woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring de hand uitgestoken naar de coalitiepartijen. Alle politieke partijen hebben woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring hun commentaar gegeven op het beleid en vervolgens zijn ze met elkaar in debat gegaan. Nu is het de beurt aan Rutte om het beleid te verdedigen.

Dit moet je weten op donderdagochtend 2 november
Woensdag konden alle partijen hun commentaar geven op het beleid. Foto: ANP.

Gemeenteraad Amsterdam bespreekt antiradicaliseringscampagne Van der Laan

De Amsterdamse raadsleden bespreken het antiradicaliseringsbeleid van Van der Laan met de Commissie openbare orde en veiligheid.

Het weer

Het wordt een overwegend bewolkte dag, hoewel hier en daar ook de zon kan doorbreken. In het midden en noorden van het land kan een enkele bui vallen, in het zuiden blijft het droog. Het wordt zo’n 13 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.