Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 28 nov 2017 / 08:00 uur

Diabetes Fonds: 30% minder suiker is een must

Nederland heeft momenteel 1,1 miljoen mensen met diabetes type 2 en nog een miljoen anderen zitten in de risicogroep. Zij hebben nog geen diabetes, maar wel verhoogde bloedsuikerwaarden. Voor het Diabetes Fonds is de maat daarom ook vol. Met de campagne ‘Halve Maatregelen’ roept het fabrikanten en supermarkten op om hele maatregelen te nemen en het suikergehalte in producten met 30 procent terug te dringen.

Beloftes

„De hoeveelheid suiker in producten is, ondanks beloftes van de industrie de laatste jaren helemaal niet minder geworden”, zegt Rens Vandeberg, hoofd Kennis en Innovatie Diabetes Fonds. „Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Er komen momenteel per week 1100 mensen met diabetes type 2 bij. Veel consumenten willen hun leefstijl wel veranderen en gezonder eten, maar vinden dat lastig omdat er veel misleidende en verwarrende verpakkingen in de schappen staan. Het veranderen van een ongezonde leefstijl is al uitermate lastig en dit maakte het nog eens extra moeilijk.”

Daar kan Nathalie Jegerings (38) over meepraten. Zij kreeg tien jaar geleden de diagnose diabetes type 2. „Ik was toen zwanger van mijn dochter Yanniek, maar ik denk dat ik het al langer heb, want de klachten waren er al. Met het omgooien van mijn levensstijl had ik aanvankelijk veel moeite. Ook moet ik insuline spuiten en dat vond ik in het begin heel eng. Gelukkig kreeg ik begeleiding, toch bleef het lastig om mijn hele patroon om te gooien. Als je bijvoorbeeld uiteten gaat moet je constant opletten wat je eet en hoeveel je eet.”

Dochter

In de supermarkt weet Jegerings inmiddels precies wat ze moet kopen. „Ik kies alles uit, want als ik mijn dochter iets laat pakken, is het meestal iets met teveel suiker.”

De bloedsuikerspiegel van Jegerings schommelde de eerste jaren flink op en neer. „Op dit moment is het al een tijdje stabiel en dat is waarnaar ik streef. Maar ik heb ook periodes gehad waarin mijn waarden veel te hoog of te laag waren. Dat noem je een hyper of een hypo. Zo’n hypo kreeg ik een paar jaar geleden een keer toen ik met vrienden op een feest was. Ik trok helemaal wit weg en moest door de EHBO ondersteund worden. Dat is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Die schrikken daar erg van.”

De kosten voor het enorm groeiende aantal diabetespatiënten rijzen inmiddels de pan uit. „Op dit moment zijn de directe kosten zo’n 1,7 miljard”, reageert Vandeberg. „Maar indirecte kosten, veroorzaakt door bijvoorbeeld hartfalen, zijn daar niet bij opgeteld. Op een gegeven moment is dit niet meer houdbaar. Naast het terugdringen van suiker in producten is leefstijlinterventie daarom essentieel. We moeten proberen die 1100 diabetespatiënten die er per week bijkomen, af te vlakken. We moeten in ieder geval proberen om dat aantal niet te laten stijgen. Op dit moment krijgen we gemiddeld nog steeds 1,5 tot twee keer te veel suiker binnen. Daarom is actie vanuit de industrie echt hard nodig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Diabetes Fonds: 30% minder suiker is een must
Sluiten