Metro
Metro Nieuws 29 nov 2017 / 14:27 uur

200 bekende Nederlanders in actie tegen Zwarte Piet

Bekende Nederlanders zoals Georgina Verbaan, Mathijs van de Sande Bakhuyzen, Jett Rebel, Renske de Greef, Nasrdin Dchar en Tofik Dibi zijn woensdag een grote online campagne tegen Zwarte Piet begonnen. Dat doen zij samen met nog bijna 200 anderen.

De BN’ers hebben zich laten fotograferen door modefotograaf Jasper Abels. Zij hebben een T-shirt aan met daarop de tekst Zwarte Piet is racisme.

‘Racistische leuzen op school’

Het statement is bedoeld tegen de racistische acties van activisten die juist voor Zwarte Piet zijn. Zo blokkeerden activisten de A7 om te voorkomen dat een legale demonstratie tegen Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum door kon gaan en vielen zij een school in Utrecht binnen en riepen zij daar racistische leuzen tegen docenten.

Ook werd Sylvana Simons thuis belaagd en heeft presentator Humberto Tan al anderhalf jaar beveiliging omdat hij op televisie kritiek uitte op het hulpje van Sinterklaas.

„Vooral op sociale media wordt het racisme elke jaar weer pijnlijk zichtbaar in aanloop naar 5 december”, stelt initiatiefnemer Zoë Bab. „Wij willen ons uitspreken voor een inclusief Sinterklaasfeest, oftewel een feest waar álle Nederlandse kinderen plezier aan kunnen beleven.”

Bewustwording

De tweehonderd BN’ers hopen met de actie mensen ervan bewust te maken dat er veel racisme is in Nederland. „De discussie over Zwarte Piet is geen strijd tussen zwart en wit, maar tussen voor- en tegenstanders van gelijkheid. We hopen dat met de portretten te laten zien.”

In het Tropenmuseum in Amsterdam wordt tijdens het Weekend of Global Cultures op 10 december een fotostudio ingericht waar ook andere Nederlanders zich met het shirt kunnen laten fotograferen.

Reageer op artikel:
200 bekende Nederlanders in actie tegen Zwarte Piet
Sluiten