Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 10 okt 2017 / 09:00 uur

Wereldprimeur: Eerste CO2-neutrale ei van Nederland

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om duurzaam te ondernemen. Een kippenboerderij in Castenray, in de buurt van Venray, heeft besloten datzelfde te doen. En dat is een wereldprimeur: de boerderij is namelijk niet alleen de eerste CO2-neutrale kippenboerderij van Nederland, maar van de hele wereld.

Wat is een CO2-neutraal ei?

De term CO2-neutraal wordt veelal gebruikt als het gaat om de prestaties van een organisatie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de inzet van duurzame energie, of de energiebesparing in gebouwen. Maar hoe werkt dat dan bij een kippenboerderij?

Op het dak van de stallen van de boerderij in Venray zijn 11.000 zonnepanelen geplaatst. „Circa 40 procent van de opgewekte energie gebruiken we zelf, de rest verkopen we. Door dit soort maatregelen zijn onze eieren en onze boerderij CO2-neutraal”, legt kippenboer Ruud Zanders uit aan NOS.

De dierenbescherming was betrokken bij de ontwikkeling van de duurzame boerderij. Dat heeft onder andere geresulteerd in een buitenhok met glazen dak, waar de kippen kunnen rondscharrelen terwijl ze genieten van het daglicht.

Hoe krijg je een CO2-neutraal ei?

Zanders vertelt verder dat ze witte kippen houden. „Die zijn lichter en eten minder voer dan bruine kippen. Dat scheelt dus grondstoffen. Verder krijgen onze kippen eten van reststromen: bijvoorbeeld resten brood of beschuit van de bakker, of resten van het land van boeren. We geven ze dus geen voedsel dat eigenlijk voor mensen wordt geproduceerd.”

De productie is opgekocht

Het is al zeker dat de eieren van de 24.000 kippen die bij de boerderij rondscharrelen bij de consument op het bord belanden. Een grote – van oorsprong – Duitse supermarktketen heeft namelijk laten weten dat ze de productie van CO2-eieren van de boerderij in Castenray, voor de komende vijf jaar hebben opgekocht. Het ei gaat in de supermarkt waarschijnlijk wel iets meer kosten dan we gewend zijn. Waar een scharrelei normaliter voor ongeveer 16, 17 cent in de schappen ligt, kost het CO2-vrije ei gemiddeld 23, 24 cent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wereldprimeur: Eerste CO2-neutrale ei van Nederland
Sluiten