Els Anker
Els Anker Nieuws 21 okt 2017 / 10:44 uur

Vuurgevecht Egypte: tientallen agenten gedood

Zeker 52 Egyptische veiligheidsagenten zijn vrijdag om het leven gekomen in een vuurgevecht met militanten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten. Nog eens zes mensen raakten gewond. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is ook een aantal extremisten om het leven gekomen.

Egypte wordt geteisterd door een aantal islamitische verzetsgroeperingen, onder meer door een filiaal van Islamitische Staat. De meeste jihadisten zijn actief op het Sinai-schiereiland. Die richten zich vooral op politie en leger. In Caïro en andere steden zijn sinds enige tijd ook kerken het doelwit.

Hinderlaag

Het gevecht ontstond tijdens een politie-inval in de schuilplaats van de militanten in de woestijn ten westen van de Nijl. De regeringseenheden zijn nog bezig met het uitkammen van het gebied.

Op weg naar de schuilplaats liep een konvooi van vier SUV’s en een wagen van het ministerie van Binnenlandse Zaken in een hinderlaag. Vanaf hoger gelegen gebied werden ze door militanten beschoten met raketwerpers. Ook werden explosieven tot ontploffing gebracht.

Moslimbroederschap

Vooralsnog wordt Hasm verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen. Eerder dit jaar werden er aanslagen gepleegd op onder andere rechters en politieagenten in Caïro. Egyptische autoriteiten beschouwen Hasm als de militante tak van de Moslimbroederschap, hoewel de Moslimbroederschap dit zelf ontkent.

In 2013 werd de Moslimbroederschap verboden. Een jaar daarop werden diverse Moslimbroeders veroordeeld tot de doodstraf, onder wie geestelijk leider Mohammed Badie.

Reageer op artikel:
Vuurgevecht Egypte: tientallen agenten gedood
Sluiten