Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 22 okt 2017

Voetbalstadion Raqqa was hel op aarde

Nu Raqqa is gevallen wordt langzaamaan duidelijk wat voor een schrikbewind IS heeft gevoerd in Syrië. Het laatste bastion van de terroristen in de Syrische stad was het voetbalstadion dat de afgelopen jaren dienst deed als gevangenis. Maar de soldaten van de Syrische Democratische Strijdkrachten kwamen tot hun grote schrik erachter dat de term gevangenis de lading niet dekte en lieten Sky News toe in het stadion dat gerust de hel op aarde kon worden genoemd voor de gevangen.

Wreedheden

Reporter Stuart Ramsey vond bewijzen van de wreedheden die daar plaatsvonden. Naast gevangenis, deed het voetbalstadion dienst als martel- en executieplek waar naar schatting duizenden mensen de dood vonden. „Dit is het ergste wat ik ooit heb gezien", stamelde Ramsey.

Gevangenen werden vastgebonden op metalen bedden en vervolgens geëlektrocuteerd of werden opgehangen aan ijzeren kettingen. Er werden gymtoestellen gevonden waarop gevangenen in de meest mensonterende posities urenlang werden vastgebonden en daarna geslagen. Dit gebeurde in de kleedkamers en andere ruimtes, die grensden aan de lange spelerstunnel waar uiteindelijk de gevangenen doorheen werden gesleept richting het veld waar ze uiteindelijk geëxecuteerd werden.

Hartverscheurend

Op de muren van de ruimtes zijn hartverscheurende boodschappen van de gevangenen te lezen, gericht aan hun geliefden. Onder het stadion zijn ook tal van gangen gevonden, die de strijders van IS gebruikten om te schuilen en voor transport. Zo is er een gang gevonden richting het ziekenhuis dat kilometers verderop ligt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voetbalstadion Raqqa was hel op aarde
Sluiten