Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 10 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

VN haalt hulpverleners weg om ‘vampiers’

In het zeer bijgelovige Afrikaanse land Malawi is de afgelopen weken grootschalige onrust ontstaan vanwege een collectieve angst voor vampiers. In twee zuidelijke districten trekken woedende – en bange – mensenmenigtes door de straten op zoek naar de bloedzuigende monsters. Bij deze ‘heksenjachten’ zijn minstens vijf mensen om het leven gekomen.

Persbureau Reuters laat weten dat de situatie voor de VN te gevaarlijk geworden om veilig te kunnen blijven werken. Zij hebben dan ook al hun personeel in het zuiden van het land naar elders gebracht.

Artikel gaat onder de afbeelding verder.

Malawi is erg afhankelijk van de VN ©ANP

Bijgelovige bevolking

In de zuidelijke districten van Malawi heerst grote angst onder de grotendeels ongeschoolde bevolking over het bestaan van vampiers. Deze onrust verspreid zich sinds vorige maand over het gebied.

Mensen gaan in groepen de straat op om op jacht te gaan. Hierbij houden zij wegen bezet en gaan ze zeer gewelddadig te werk. Het geloven in bovennatuurlijke zaken is het land niet vreemd. Zo is er een gelijksoortige situatie geweest in 2002 en gelooft men er massaal in hekserij.

Malawi is een zeer arm land dat voor een groot deel afhankelijk is van ontwikkelingshulp door lokale VN-missies en het World Food Programme. De Verenigde Naties heeft aangegeven terug te willen gaan naar de gebieden wanneer het weer veilig is. Het is niet bekend hoeveel hulpverleners er zijn weggehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.