Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 okt 2017 / 17:00 uur

Mona Lisa met snor en sik levert ruim 6 ton op

Het is bijna een exacte kopie van het meesterwerk van Leonardo da Vinci, maar toch heeft Marcel Duchamp in zijn honderd jaar geleden gemaakte schilderij een paar dingen veranderd. De Mona Lisa is namelijk uitgerust met een sik en een snorretje.

Kinderachtig?

Dat wijst op een haast kinderachtige ingreep, maar kunstliefhebbers kunnen het klaarblijkelijk wel waarderen. Op een veiling in Parijs werd er maar liefst 631.500 euro neergelegd voor de door de surrealist gemaakte afbeelding.

Duchamp noemde zijn kunstwerk L.H.O.O.Q., wat je hetzelfde uitspreek als het Engelse look (kijk). In het Frans heet het elle a chaud au cul, dat grof gezegd betekent: ze is geil.

Controversieel

De kunstwerken van Duchamp zijn vaak veel besproken, zo ook zijn meest controversiële werk Fountain. Deze was overigens niet beschikbaar op de veiling van Sotheby’s.

Fountain/ANP

In totaal werden er 110 kunstwerken geveild, waaronder negen van Duchamp, met een totaalopbrengst van 3,9 miljoen euro. Opvallend was dat Intervention d’une femme au moyen d’une machine uit 1915 van Francis Picabia niet werd geveild. Van te voren werd dit kunstwerk het duurst ingeschat met een bedrag van 700.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mona Lisa met snor en sik levert ruim 6 ton op
Sluiten