Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 13 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Liveblog: Lichaam Anne Faber gevonden

Een liveblog over het onderzoek in de zaak Anne Faber.

19.15

Het lichaam van Anne Faber is weggehaald uit het Horsterwold in Zeewolde. Het stoffelijk overschot gaat naar het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) in Den Haag voor onderzoek.

Nu het lichaam niet meer op de vindplaats is, betekent dat volgens de politie nog niet dat die locatie wordt vrijgegeven. Er wordt verder sporenonderzoek verricht. Op basis van onder meer feiten, tips en camerabeelden hoopt de politie erachter te komen wat er precies is gebeurd.

18.44

Minister Blok heeft aangegeven dat er een onderzoek door twee inspecties komt naar de situatie van de kliniek waar Michael P. zat.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gevraagd om het onderzoek te doen. Er zijn veel vragen gerezen over de bewegingsruimte van de verdachte en over de situatie in de kliniek waar hij verbleef.

De minister reageerde ook op het nieuws dat het lichaam van Anne Faber donderdag is aangetroffen in het Horsterwold in Zeewolde (Flevoland). ,,Dit is een vreselijk bericht en ik leef intens mee met de familie van Anne, haar vrienden en iedereen die dichtbij haar stond”, aldus Blok. Hij zegt dat het incident hemzelf en ,,iedereen in Nederland ernstig heeft geschokt.”

De afgelopen dagen zijn er veel mediaberichten verschenen over de situatie in de kliniek Altrecht Aventurijn. Zo zouden patiënten er gemakkelijk aan drugs kunnen komen. De Telegraaf meldde donderdag dat P. (27) in de kliniek zelfs een relatie had met een begeleidster en dat dit mogelijk een rol heeft gespeeld bij de vrijheden die P. kreeg.

Tegen het licht

Daarnaast meldt politiechef Gerda Van Leeuwen dat in de komende tijd sporen, tips, onderzoeksfeiten en verklaringen nader tegen het licht worden gehouden. Zo kon zij nog niet zeggen wat er op de dag dat Faber vermist raakte precies is gebeurd. Zij en de plaatsvervangend hoofdofficier sprake van ,,gemengde gevoelens’’ en ,,hartverscheurend nieuws’’ nu na dertien dagen is gebleken dat Faber dood is.

18.29

Op social media regent het condoleances voor de vermoorde student.

18.22

RTL Nieuws meldt dat een gedetineerde die bij Michael P. in de cel heeft gezeten al jaren fantaseerde over de ‘perfecte moord’. De plek waar Anne Faber is gevonden zou hij zelfs in zijn jeugd genoemd hebben als de ‘perfecte plek’ om een lijk te verstoppen. Daarnaast zou P. veel boeken over moorden gelezen hebben.

18.19

Het slechtste scenario is vandaag uitgekomen. Dat zei Hans Faber donderdag in reactie op de vondst van het lichaam van Anne Faber. Hans Faber is de woordvoerder van de familie. Volgens hem zijn er veel vragen bij de familie. ,,Waarom liep deze man vrij rond? Zou deze verschrikkelijke gebeurtenis voorkomen kunnen worden?” vraagt Hans Faber zich af. ,,Helaas zullen wij met de antwoorden Anne niet terugkrijgen. We zullen haar ontzettend missen."

18.06

Er is door de verdachte verteld waar het lichaam van Anne zich zou bevinden. Volgens Gerda van Leeuwen, politiechef Midden-Nederland, kreeg de politie van verdachte Michael P. woensdagavond informatie over de locatie waar Faber zich bevond. Dat was volgens haar een heel andere locatie dan de politie eerder op het oog had.

18.00

Vandaag is in het bos in Zeewolde een lichaam gevonden nadat er op een specifieke plek bij het Nulderpad is gezocht. Na forensisch onderzoek is gebleken dat het inderdaad het lichaam van Anne Faber is.

Op een zeer specifieke plek in een groot natuurgebied bij Zeewolde, aan het Nulderpad, is de politie sinds donderdagochtend aan het zoeken. Het gebied werd afgelopen nacht afgezet, nadat het rechercheteam zeer gerichte informatie kreeg waaruit bleek dat Anne daar hoogstwaarschijnlijk verborgen lag. Forensische experts hebben de hele dag onderzoek gedaan en hebben uiteindelijk een stoffelijk overschot aangetroffen.

17.13

Politie, justitie en de gemeente Zeewolde houden donderdagavond om 18.00 uur een persconferentie over de ontwikkelingen in het onderzoek naar Anne Faber. De bijeenkomst is op het gemeentehuis van Zeewolde (Flevoland). In het buitengebied van de plaats heeft de politie de hele dag onderzoek gedaan op een specifieke plaats waarvan de politie eerder liet weten te vermoeden dat het lichaam van de 25-jarige vrouw uit Utrecht er ligt verborgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.