Metro
Metro Nieuws 27 okt 2017 / 09:45 uur

Kritiek Astrid Holleeder op getuigenbescherming

Astrid Holleeder roept op tot een beter beschermingsprogramma voor getuigen. De zus van Willem Holleeder zegt dat er structureel iets moet veranderen aan de getuigenbescherming. Ze uit ook forse kritiek op de manier waarop ze zelf wordt beveiligd.

Schietschijf

"Getuigen die niet naar het buitenland kunnen, moeten worden geholpen om te overleven”, zegt ze in het interview met De Telegraaf. "Stel dat een advocaat of notaris wil getuigen, geef die mensen dan een vooruitzicht, een toekomstplan en regel huisvesting en vervoer. Als je niet naar het buitenland wil of kan, moet je dan maar een schietschijf zijn?”

Volgens Holleeder moeten de beleidsmakers zorgen voor een tussenvorm tussen het vergaande programma Getuigenbescherming en het stelsel Bewaken en Beveiligen.

Judas

Astrid is evenals haar zus Sonja en Willem Holleeders ex-vriendin Sandra, een belangrijke getuige in het proces tegen haar broer. Na het verschijnen van haar boek Judas moest ze wegens veiligheidsredenen stoppen met haar werk als advocaat. "Er moet structureel iets wijzigen met getuigenbescherming. Ik red me nu wel dankzij Judas. Hoe moet het met die bedreigde getuigen die niet zoveel tegengas kunnen geven als ik?”

Willem Holleeder

Lek

Astrid beschrijft in haar nieuwe boek Dagboek van een getuige, dat vrijdag verschijnt, hoe de beveiliging tegen mogelijke wraakacties door haar broer aan alle kanten faalt. De vrouwen draaien momenteel zelf op voor hun beveiliging en hekelen de gebrekkige bescherming door de dienst Bewaken en Beveiligen. Zo zou er een lek bij het beveiligingsteam zijn geweest en blijken alarmsystemen niet te werken.

Ze hoopt dat het boek een discussie over de omgang met het OM op gang brengt. "Een slagvaardiger OM krijgt het beter en makkelijker als het over belangrijke getuigen kan beschikken. Als ik daar ruzie over moet maken, vind ik dat niet zo erg.”

Reactie OM

Het Openbaar Ministerie was niet op de hoogte dat Astrid Holleeder opnieuw een boek heeft geschreven.

"Het OM (heeft) via de media voor het eerst kennis genomen van de publicatie van het boek", schrijft het OM in een reactie. "De kritiek van haar en de andere twee getuigen is het Amsterdamse OM al langer bekend. OM en de politie zijn voortdurend met hen in gesprek over hun beveiliging. Het OM heeft begrip voor de uitzonderlijke positie waarin de getuigen zich bevinden en snapt hun zorgen."

De kritiek van de getuigen op de beveiligingsmaatregelen neemt het OM zeer serieus. Politie en OM zullen er alles aan doen om het vertrouwen te herstellen”, meldt het OM in de verklaring.

Grapperhaus

Iedere getuige verdient optimale bescherming. "Daar maak ik me bij voorbaat sterk voor.” Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie zei dat vrijdag voorafgaand aan de eerste reguliere ministerraad van het nieuwe kabinet.

Grapperhaus wilde niet rechtstreeks reageren op berichten dat de getuigenbescherming van de zus van Willem Holleeder te wensen zou overlaten. "Ik laat me niet uit over individuele zaken. Ik begrijp dat het OM met haar in gesprek is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kritiek Astrid Holleeder op getuigenbescherming
Sluiten