Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 12 okt 2017 / 12:11 uur

Honden gaan daten voor gezonde pups

Met datingsite Cupidog wil stichting Dier&Recht het tekort aan gezonde en goed gesocialiseerde pups in Nederland oplossen. Het gaat particulieren met gezonde honden aan elkaar koppelen om broodfok en malafide hondenhandel tegen te gaan. „Pups zijn veelal afkomstig uit de handel en niet zoals vroeger van de hond van de buren.”

‘Tekort aan gezonde pups’

Het aanbod aan pups in Nederland bestaat volgens de stichting voor een belangrijk deel uit rashonden waarbij door inteelt en selectie op uiterlijke kenmerken veel ziektes en erfelijke afwijkingen voorkomen. Daarnaast worden er, om aan de grote vraag te voldoen, veel pups zowel legaal als illegaal uit het buitenland geïmporteerd. Met name de malafide hondenhandel vanuit Oost-Europese landen is een probleem.

„Wij hebben veel kritiek gekregen omdat mensen denken dat wij op deze manier extra dieren de markt op willen gooien, maar dat is absoluut niet onze insteek”, zegt Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht. „Wij willen hiermee bereiken dat er in Nederland minder zieke pups geboren worden en dat er minder pups uit het buitenland komen, zodat uiteindelijk ook daar minder dieren geboren worden.”

Waarom ze mensen niet naar het asiel sturen? „Natuurlijk willen wij dat mensen naar het asiel gaan, maar dat lost de vraag naar pups niet op. Die blijft. Veel mensen benaderen ons met de vraag: Hoe komen wij aan een gezonde hond? Want ze willen geen rashond omdat ze daar de problemen van inzien, en ze willen geen pup uit de malafide hondenhandel. Daar konden we geen antwoord op geven en zo is het idee voor Cupidog ontstaan.”

Volgend jaar wordt de datingsite Cupidog gelanceerd, maar particulieren worden nu al opgeroepen om hun vriendelijke en gezonde hond te laten kruisen met een andere vriendelijke en gezonde hond. Inmiddels hebben zich al 60 eigenaren van ouderdieren gemeld. „Door kruisingen te fokken met gezonde en sociale honden van particulieren, wordt het aanbod van gezonde, goed gesocialiseerde pups vergroot. Al bij de eerste generatie”, zegt Kessen.

Alleen kruisingen voor gezonde generaties

Om de kans op erfelijke afwijkingen zo klein mogelijk te houden, worden er uitsluitend kruisingen gefokt. Om die reden mag de hond niet gekruist worden met een hond die voor 50 procent of meer uit hetzelfde ras bestaat. Cupidog begeleidt de mensen bij de juiste keuze voor een fokpartner voor hun hond en biedt ondersteuning bij de verkoop van de pups. „De pups mogen alleen via de website aangeboden worden. Eigenaren tekenen ervoor dat de dieren niet op Marktplaats belanden.”

Voordat een hond wordt toegelaten als ouderhond moet er een gezondheidsverklaring worden afgegeven door de dierenarts. Ook wordt de eigenaar gevraagd om een vragenlijst in te vullen, om een beeld te krijgen van de voorouders, de ziektegeschiedenis en het karakter van de hond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Honden gaan daten voor gezonde pups
Sluiten