Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 11 okt 2017 / 14:30 uur

Foodwatch roept op tot btw-vrije groente en fruit

Voedselwaakhond Foodwatch wil dat het nieuwe kabinet geen btw gaat heffen over groente en fruit. Daarom is de organisatie een e-mailactie gestart. In het nieuwe regeerakkoord staat dat het lage btw-tarief waar ook groente en fruit onder vallen, omhooggaat van 6 naar 9 procent.

Op zijn website schrijft Foodwatch dat 6 van de 7 volwassenen niet genoeg groente en fruit eet. Onder kinderen eet maar 1 tot 2 procent genoeg groente en fruit. Dat heeft ernstige gevolgen: wekelijks komen er 1200 diabetes-patiënten bij, veelal met type 2, dat veroorzaakt wordt door slechte voeding.

Duur

Aan de mensen zelf wijt de waakhond dat echter niet. Het heeft vooral te maken met de relatief hoge prijs van gezond eten, zo stelt de organisatie. Groente is volgens haar sinds begin deze eeuw 50 procent duurder geworden en fruit kost 41 procent meer. Ter vergelijking: suiker is 18 procent goedkoper geworden.

Onbegrijpelijk, vindt Foodwatch, zeker omdat al meerdere malen gevraagd is om maatregelen. „Al eerder is in de Kamer verzocht om groente en fruit btw-vrij te maken, maar het kabinet heeft hier niks mee gedaan. Eerder riepen wetenschappers en patiëntenorganisaties op tot btw-vrije groente en fruit", zo schrijft de instelling op zijn website.

Volgens Foodwatch zou de maatregel uiteindelijk zelfs kostenbesparend kunnen werken, omdat de zorgkosten waarschijnlijk flink omlaag gaan. Inmiddels hebben zo’n 16.000 mensen al getekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Foodwatch roept op tot btw-vrije groente en fruit
Sluiten