Livestream zoektocht Anne: ramptoerisme of niet?
De brandweer en technische recherche legden donderdagavond- en -nacht een vijver bij Huis ter Heide droog op zoek naar meer sporen van de vermiste Anne Faber. Verschillende media deden verslag, waaronder RTV Utrecht, die een livestream op Facebook opzette. Natuurlijk keken daar mensen naar, maar er klonken ook geluiden dat het te ver zou gaan. Hoe ver kan je met zoiets eigenlijk gaan? Spreken we hier van een betrokken journalistieke plicht of is het een nieuwe vorm van ramptoerisme?
Facebook Live opent nieuwe deuren in de journalistiek. Het is mogelijk om zonder satellietwagen direct verslag te doen van een gebeurtenis, anderzijds moet er ook zorgvuldig mee om worden gegaan. De livestream van donderdagavond riep vooral op Twitter veel kritiek op. „Je hoeft dit niet te kijken, sterker nog: je hoeft het ook niet live uit te zenden," schrijft mediacriticus Marianne Zwagerman op Twitter. „Ik vind het trouwens absurd dat @rtvutrecht het dreggen live uitzendt En politie dit toestaat. Is er ergens recht op privacy?," schrijft een andere Twitteraar. En ze waren niet de enigen met kritiek op de livestream.
https://twitter.com/saskia86/status/916032148532015105
Omroep @RTVUtrecht zendt het dreggen in vijver live uit, zoomen telkens in op hulpverleners in water. | #annefaber | https://t.co/yqesqJX4hh pic.twitter.com/B5Ea3SQNG8
— Roeland Roovers (@r0eland) October 5, 2017
Het uitzenden van de drooglegging brengt een ethisch dilemma met zich mee, want moet je altijd maar alles in beeld willen brengen? Het kiezen voor een livestream is volgens media-ethicus Huub Evers afhankelijk van de gebeurtenis. „Een live-uitzending kan onaangename verrassingen met zich brengen omdat je niet weet wat er gaat gebeuren.”
Volgens Evers is het van belang om van tevoren in te schatten wat er zou kunnen gebeuren. „In dit geval ging het om een zoektocht, dus dan zou je in het ergste geval een stoffelijk overschot kunnen aantreffen. Dat is hartstikke link, want als je dat in beeld hebt, dan kun je niet meer terug. Er is een mogelijkheid dat je met slachtoffers te maken hebt en dat is ook een schending van privacy,” zegt hij tegen Metro.
Omroep @RTVUtrecht zendt het dreggen in vijver live uit, zoomen telkens in op hulpverleners in water. | #annefaber | https://t.co/yqesqJX4hh pic.twitter.com/B5Ea3SQNG8
— Roeland Roovers (@r0eland) October 5, 2017
Paul van der Lugt, hoofdredacteur van RTV Utrecht laat aan Metro weten dat ze dicht betrokken zijn bij de vermissingszaak van Anne Faber. „We hebben gedaan wat we moesten doen en we wilden het begin van het droogleggingproces in beeld brengen.” Volgens Van der Lugt leven veel mensen mee met de zaak en willen ze weten wat er speelt en daarom is er voor Facebook Live gekozen. Maar wat nu als er daadwerkelijk een stoffelijk overschot in beeld zou komen? „Zo dicht zaten we er niet op en in dat geval hadden we de livestream ook stopgezet.”
Media-ethicus Evers benadrukt dat het van belang is om goed na te denken over wat je als medium in beeld wilt brengen en waarom je dit wilt doen. In sommige gevallen kan het beter zijn om geen livestream te doen, omdat je dan achteraf kun beslissen welke beelden je toont.