Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 18 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op woensdagochtend 18 oktober

Wat moet je weten op deze woensdagochtend 18 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Nog een kopstuk uit de entertainmentwereld weg na beschuldiging seksuele intimidatie

Na Harvey Weinstein is er nog een baas uit de entertainmentindustrie opgestapt wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie. Het gaat om Amazon-baas Roy Price.

Price heeft producer Isa Hackett in 2015 op ongepaste wijze benaderd, een voorval waarvan zij destijds melding maakte bij Amazon. Hiermee werd echter niets gedaan. Price heeft nu zelf ontslag genomen.

In Los Angeles heeft de openbaar aanklager de slachtoffers van Harvey Weinstein opgeroepen een verklaring af te leggen.

Groningse student verlamd

De student die afgelopen weekend in Groningen beschoten werd, zal voor de rest van zijn leven gedeeltelijk verlamd blijven. De 21-jarige man fietste zondagochtend na het uitgaan op straat, toen hij werd aangesproken door drie mannen. Ze omcirkelden hem en er werd een schot op hem gelost.

Het slachtoffer wist zich uit te voeten te maken, maar er werden nog een paar schoten op hem gelost.

De politie heeft een 19-jarige verdachte aangehouden. De andere twee zijn nog niet gevonden.

Van Putten heeft spijt van bedreigingen

Clyde van Putten, de politicus op Sint-Eustatius die Nederlandse militairen bedreigde, heeft hiervoor zijn excuses aangeboden. Dit deed hij op de radio.

Van Putten, die strijdt voor meer autonomie op het eiland, noemde zijn opmerkingen verwerpelijk en maakt duidelijk dat hij niet de intentie had om aan te zetten tot gewelddadige acties. “Als je komt, wees dan voorbereid op de consequenties”, richtte Van Putten zich eerder tot minister Plasterk van Koninksrijkzaken. “Als je militairen meeneemt zullen wij ze vermoorden en verbranden in de straten van Sint-Eustatius.”

Plasterk heeft aangifte gedaan tegen Van Putten. Wanneer hij voor moet komen, zal hij verantwoordelijkheid nemen voor zijn daden, zei Van Putten op de radio. Aftreden is hij niet van plan.

Sean Spicer tijdens de Emmy Awards Foto: AFP

Sean Spicer verhoord door onderzoeksteam Mueller

Voormalig woordvoerder van Donald Trump, Sean Spicer, is verhoord door het onderzoeksteam van speciaal aanklager Robert Mueller. Spicer wordt ondervraagd over de Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Hierbij wordt in het bijzonder gezocht naar documenten met informatie over het ontslag van James Comey en Michael Flynn.

Vier Rotterdammers lopen koolmonoxidevergiftiging op

In Rotterdam hebben vier flatbewoners een koolmonoxidevergiftiging opgelopen. De oorzaak hiervan was een geiser op de tweede verdieping die al enkele dagen lekte. Hierna verspreidde het gas zich over zes woningen.

De brandweer heeft de woningen geventileerd.

Wat er verder in het nieuws is

Ziekenhuizen kampen met financiële problemen

Een vijftiental ziekenhuizen in Nederland heeft te maken met financiële problemen, meldt De Telegraaf.

Uit cijfers van het Waarborgfonds voor de Zorgsector blijkt dat vijftien ziekenhuiszen onder verhoogde risicobewaking staan. Twee ziekenhuizen staan zelfs op ‘omvallen’, maar welke dit zijn wil WFZ-directeur Herman Bellers niet zeggen. „Wij zouden niet verbaasd zijn als we op een gegeven moment bericht krijgen dat de stekker eruit is getrokken”, aldus Bellers.

Grootste gebreide deken van Nederland als protest Gronings gas. Foto: ANP

Kinderen in Groningen lijden onder gevolgen van aardbevingen

Er zou meer aandacht moeten zijn voor kinderen die in het aardbevingsgebied in Groningen wonen. Dat zegt kinderombudsman Margrite Kalverboer.

Voor het onderzoek ‘Vaste grond gezocht’ dat woensdag gepubliceerd is, sprak Kalverboer met onderwijzers, schoolbestuurders, hulpverleners en kinderen zelf. Aanvullend hierop vulden 146 kinderen en jongeren een enquête over hun leven in. Er is onrust bij de kinderen die ondervraagd zijn. Over mogelijke verhuizingen, schade-experts die over de vloer komen en spanningen tussen ouders. Een klein aantal kinderen is zelfs bang, slaapt slecht en voelt zich somber.

De gevolgen worden volgens Kalverboer gebagatelliseerd en de kinderen zijn te lang vergeten. Ze roept op voor een betere signalering van problemen en vindt dat de hulpverlening over aardbevingen ook toegankelijk moet zijn voor kinderen. In het Groningse aardbevingsgebied wonen 30.000 kinderen

Supporters ADO Den Haag Foto: ANP

Bierprijzen eredivisieclubs verhoogd

Drink jij graag een biertje als je in het stadion je favoriete voetbalclub toejuicht? Dan is er slecht nieuws: zeven van de achttien eredivisieclubs hebben namelijk hun bierprijzen verhoogd, meldt De Telegraaf.

Het goedkoopste biertje drink je in Almelo. Het bier uit de tap van Heracles kost slechts 8,40 euro per liter. In de Kuip betaal je 8,80 euro per liter. Ook supporters van Excelsior, Roda JC, Twente en Willem II zijn voordelig uit.

Bij NAC, PEC, PSV en FC Utrecht wordt er precies een tientje per liter gerekend. De duurste biervertrekkers vinden we in Venlo, Heerenveen en Arnhem: bij VVV betaal je 11,30 voor een liter bier, bij Heerenveen 11 euro en bij Vitesse 10,80.

Martin Garrix draait in de RAI Foto: ANP

Dit gaat er vandaag gebeuren

ADE gaat van start

Woensdag gaat Amsterdam Dance Event van start, het grootste clubfestival voor elektronische muziek ter wereld. Tot en met zondag draaien 2.500 dj’s op verschillende plekken, welgeteld 160, in de hoofdstad.

De organisatie van ADE verwacht dit jaar 375.000 bezoekers.

Het weer

De dag start regionaal mistig en bewolkt, vanuit het zuiden gaat de zon op steeds meer plekken schijnen. Het wordt 16-20 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.