Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 2 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op maandagochtend 2 oktober

Wat moet je weten op deze maandagochtend 2 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

90 procent Catalanen voor onafhankelijkheid

Van de ruim 2,2 miljoen mensen die zondag in een referendum in Catalonië hebben gestemd, heeft 90 procent voor de onafhankelijkheid van de Spaanse regio gekozen. Dat heeft het regiobestuur van Catalonië maandagmorgen vroeg gemeld, aldus de Catalaanse krant El Periódico.

Buiten bewaken mensen het stembureau Escola Cervantes. Inwoners van Barcelona brachten hun stem uit over een omstreden referendum over onafhankelijkheid van Catalonië.

De Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras zei dat van de deelnemers aan de volksraadpleging ruim 2 miljoen (90 procent) voor onafhankelijkheid stemde. Ongeveer 176.500 mensen (7,8 procent) stemde tegen. Verder brachten ongeveer 45.500 mensen (2 procent) een blanco stem uit en werden ruim 20.000 stemmen (0,9 procent) ongeldig verklaard. De opkomst was ongeveer 42 procent.

IS eist aanslag Marseille op

Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Marseille opgeëist. Een man bracht daar zondag met een mes twee vrouwen om het leven. Persdienst Amak, de spreekbuis van IS, meldde dat de dader ,,een IS-soldaat” was.

De dader zou ,,Allahu akbar” (God is groot) hebben geroepen terwijl hij voorbijgangers aanviel. Een getuige vertelde dat ze zag hoe de man een mes uit zijn mouw haalde. Daarmee viel hij de twee vrouwen aan. Vervolgens arriveerden militairen bij het treinstation die de man uitschakelden.

De dader zou een bekende van de politie zijn. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb vond het nog te vroeg om te bevestigen dat het om een terroristische daad ging.

WAT ER VANDAAG STAAT TE GEBEUREN

Greenpeace start petitie tegen Coca-Cola

Greenpeace start maandag een online petitie tegen Coca-Cola. De frisdrankgigant wordt hierin opgeroepen te stoppen met het produceren van flessen die gemaakt zijn van wegwerpplastic.

coca cola flessen fles dop
Coca Cola moet stoppen met het maken van wegwerpflessen. / ANP

Coca-Cola​ ​produceerde​ ​in​ ​2016​ ​verspreid over de wereld ​110​ ​miljard​ van dit soort flessen. Dat komt neer op​ ​3400​ stuks ​per​ ​seconde. Het aantal wegwerpplastic flessen neemt nog steeds toe, zo heeft Greenpeace onderzocht.

Defensie naar mega-oefening in Duitsland

,,Momenteel zit er ruim 150 miljoen ton plastic in de oceanen en elk jaar komt er ruim 12 miljoen ton bij. Steeds meer mensen en organisaties beseffen dat er iets moet gebeuren om onze oceanen te redden van al deze troep. Greenpeace​ ​wil​ ​dat​ ​Coca-Cola wegwerpplastic​ ​zo​ ​snel​ ​mogelijk​ ​uitfaseert”, aldus een bericht van de milieuorganisatie.

In het Duitse Hohenfels doet Defensie de komende tijd mee aan de grote militaire oefening Swift Response. Maandag vliegen zes Apache-gevechtshelikopters, zes Chinook- en drie Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando naar Duitsland.

Tijdens een meerdaags gesimuleerd scenario, waarin de werkelijkheid zo goed mogelijk wordt nagebootst, gaan de militairen de strijd aan met ‘de indringers’, een oefenvijand. Onder aanvoering van de Amerikanen gaan 750 Nederlandse militairen van de Koninklijke Lucht- en Landmacht samen met tien NAVO-partners in internationaal verband trainen.

In totaal doen er 7000 militairen en burgers mee.

WAT ER VERDER IN HET NIEUWS IS

Nederlanders bezorgder over cyberveiligheid

Nederlanders zijn zich meer zorgen gaan maken over hun digitale veiligheid thuis. In 2016 vroeg 29 procent zich af of die veiligheid wel in orde was. Nu maakt bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) zich daarover zorgen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Alert Online onder ruim elfhonderd mensen in de leeftijd van dertien tot tachtig jaar. Alert Online is een initiatief van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het doel is overheid, bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap en consumenten in Nederland te stimuleren om samen te werken aan cyberveiligheid en ze daarbij te steunen.

De onderzoekers van Alert Online vinden het verontrustend dat Nederlanders ondanks de zorgen over de digitale veiligheid te weinig doen tegen cybercriminaliteit. ,,Zonder ons bewust te zijn van de risico’s, maken we bijvoorbeeld graag en veel gebruik van openbare wifi-netwerken en in toenemende mate van clouddiensten. 29 procent doet dit al”, aldus Alert Online. ,,De kans op digitale schade wordt laag ingeschat: gemiddeld minder dan 15 procent verwacht slachtoffer te kunnen worden van computerschade.”

DNA-injectie lijkt effectief tegen huidkanker

Een simpele injectie met DNA dat lijkt op dat van bacteriën, kan de overlevingskansen van een groep huidkankerpatiënten aanzienlijk vergroten. Dat meldt het AD maandag.

Een simpele injectie met DNA dat lijkt op dat van bacteriën, kan de overlevingskansen van een groep huidkankerpatiënten aanzienlijk vergroten.

De eerste, veelbelovende resultaten komen uit een onderzoek van het Amsterdamse VU medisch centrum onder 52 huidkankerpatiënten, die ruim tien jaar geleden met een verdachte moedervlek naar de huisarts gingen. Bij allen werd een melanoom – agressieve huidkanker – in een vroeg stadium ontdekt. Dertig patiënten kregen de stof CpG-B ingespoten, die moest voorkomen dat de kanker zou terugkeren en uitzaaien. Twee van hen kregen jaren later alsnog uitzaaiingen en overleden aan de ziekte (7 procent). Bij de groep die geen spuit kreeg, zaaide de kanker in 40 procent van de gevallen uit. Zes mensen overleden; drie werden opnieuw geopereerd.

het weer

Af en toe (mot)regen, vanmiddag wisselend bewolkt en kans op een lichte bui. Het wordt ongeveer 17 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.