Dit moet je weten op maandagochtend 16 oktober

Maduro, de president van Venezuela/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 OKT 2017

Wat moet je weten op deze maandagochtend 16 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

President Maduro wint ook regionale verkiezingen Venezuela

De socialistische partij van president Maduro heeft de regioverkiezingen in Venezuela gewonnen. Volgens de regeringsgezinde kiesraad was de regeringspartij in 17 van de 23 deelstaten de sterkste. De Venezolaanse oppositie betwist de uitslag.

Nog voordat de officiële uitslagen bekend waren gemaakt, zei campagneleider Gerardo Blyde 'ernstige twijfels en verdenkingen' te hebben over de resultaten die de kiesraad zou publiceren. Op basis van de peilingen verwachtte de oppositie juist een flinke overwinning.

De regioverkiezingen van zondag zijn de eerste verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land sinds de socialistische regering van president Nicolás Maduro het door de oppositie gedomineerde parlement in augustus buitenspel zette. De partij van Maduro had 20 van de 23 deelstaten in handen.

Onderzoek naar racistische VVV-fans

De politie heeft een onderzoek geopend naar een incident na de Eredivisie-wedstrijd zondagmiddag tussen VVV-Venlo en PSV (2-5). Daarbij werden donkere PSV-spelers bij het verlaten van het veld op racistische wijze uitgescholden. Ook klonken er oerwoudgeluiden toen de bezoekende ploeg via de trap in stadion De Koel naar de catacomben liep. Op een filmpje van Omroep Brabant is te horen wat de PSV-voetballers naar hun hoofd geslingerd kregen.

Op basis van berichten in de media is de politie een onderzoek gestart. „Deze beelden zijn van dusdanige aard dat politie en Openbaar Ministerie een onderzoek gerechtvaardigd vinden. Uit het onderzoek zal moeten blijken of sprake is van een strafbaar feit en wie daarvoor verantwoordelijk is", liet de politie weten.

Het bestuur van VVV-Venlo veroordeelde het wangedrag van enkele toeschouwers al scherp. „Deze walgelijke racistische geluiden horen niet thuis in een voetbalstadion en staan haaks op de kernwaarden van onze club. We zullen er alles aan doen om de daders te achterhalen en passende maatregelen tegen hen te treffen", liet algemeen directeur Marco Bogers weten.

VVV-Venlo kondigde aan aangifte te doen bij de politie. Bogers heeft inmiddels namens zijn club excuses aangeboden aan PSV voor het 'onacceptabele gedrag van de betreffende mensen'.

IS-strijders gedood door het Filipijnse leger

Het Filipijnse leger heeft twee leiders van een aan IS gelieerde rebellengroep gedood. De minister van Defensie verklaarde maandag dat Omar Maute en Isnilon Hapilon omkwamen bij gevechten in de stad Marawi in het zuiden van de Filipijnen.

Omar Maute was een van de 'Maute broers' die de naar hen genoemde rebellengroep leiden. De drie jaar oude Maute-groep zou bestaan uit jihadisten uit andere militante islamitische bewegingen op het eiland, aangevuld met strijders uit het buitenland. In 2015 riep de groep-Maute zich uit tot 'filiaal' van IS. Hapilon was de 'emir' van IS in de regio Zuidoost-Azië. Het leger zoekt nog naar een andere rebellenleider, Mahmud Ahmad.

De jihadisten voeren in de zuidelijke provincie Mindanao al maanden strijd met het Filipijnse regeringsleger.

Woningen in Haulerwijk (Friesland) ontruimd

In het Friese Haulerwijk zijn woningen ontruimd omdat er explosiegevaar is. Volgens de politie is mogelijk nog een explosief aanwezig bij een pinautomaat, nadat een vermoedelijke plofkraak mislukte. Het gebied is afgezet en omwonenden worden opgevangen in een brandweerkazerne.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg naar het dorp. Naar mogelijke verdachten wordt nog gezocht, er is nog niemand gearresteerd.

Bosbranden Spanje en Portugal eisen levens

Twee mensen zijn zondag omgekomen door een van de vele branden die de omgeving van de stad Vivo in Galicië in het westen van Spanje teisteren. De slachtoffers reden in een busje dat bij de plaats Nigrán door de vlammen werd omsloten, meldt de krant El Diario op gezag van medewerkers van de gemeente. In totaal zijn er al vijf doden als gevolg van de bosbranden.

De branden in de provincie Pontevedra zijn volgens de autoriteiten overgewaaid uit het naburige Portugal of aangestoken. Door droogte, hoge temperaturen en harde wind vanaf de Atlantische Oceaan zijn ze moeilijk te bestrijden.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Afhankelijk of niet?

Catalonië zal vandaag kenbaar moeten maken of het afhankelijk wil worden van Spanje of niet. Vóór 10.00 uur moet de Catalaanse regiopresident Puigdemont dit duidelijk maken aan de centrale regering van het land in Madrid.

Orkaan Ophelia komt aan in Ierland

Surfers genieten van de voorlopers van Ophelia/ANP

De orkaan Ophelia dendert maandag naar alle waarschijnlijkheid Ierland binnen. Het land bereidde zich zondag al voor op de komst van de orkaan, die windsnelheden boven de 130 kilometer per uur kan halen.

In acht regio's van Ierland is inmiddels code rood afgegeven, hier zijn maandag de scholen dicht. In de rest van het land geldt nu nog code geel, maar deze zou maandag snel kunnen worden verhoogd naar rood. Mensen wordt hoe dan ook aangeraden om binnen te blijven. KLM heeft al zes vluchten naar Ierland geschrapt vanwege de storm.

Meer beveiliging in Den Dolder

Rondom de forensisch psychologische kliniek Aventurijn in Den Dolder komt voortaan meer beveiliging. De instelling meldt tegenover het NRC dat er 24 uur per dag beveiliging rond zal lopen op het terrein, dit naar aanleiding van een incident donderdag. Een vrouw meldde toen lastig gevallen te worden door iemand die van dezelfde afdeling afkomstig was als Michael P., de voornaamste verdachte in de zaak rond Anne Faber.

Overigens is het nog niet zeker dat het om een patiënt van de Aventurijn gaat, zo meldt een woordvoerder van de kliniek zelf. Toch is deze maatregelen nu in het leven geroepen. Deze volgt al nadat de politie bekend maakte extra in de buurt van de Aventurijn te gaat surveilleren.

Wat verder in het nieuws is

Belasting gaat voor 5,4 miljoen werkende omlaag

Voor 5,4 miljoen werkende gaat de belasting onder Rutte III omlaag, dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alleen voor de mensen die het minst verdienen en in schaal 1 zitten gaat het belastingtarief een beetje omhoog van 36,55 procent inkomstenbelasting naar 36,93 procent.

Dit komt omdat er straks nog maar twee belastingschijven zullen zijn. Die tot 68.000 euro (zij betalen 36,93 procent inkomstenbelastingen) en die daarboven, waar mensen 49,5 procent belasting betaalden.

Steeds meer kinderen naar opvang

Steeds meer kinderen gaan naar de dagopvang en de buitenschoolse opvang. Het aantal werkende vrouwen is inmiddels gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011. Dat blijkt uit cijfers van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In het tweede kwartaal van 2017 gingen 736.000 kinderen naar de opvang, 56.000 meer dan in 2016. Door de groeiende economie krijgen meer vrouwen een baan en gaan meer kinderen de opvang. Volgens de cijfers werken vrouwen gemiddeld 26 uur per week.

,,Het is fantastisch om te zien dat steeds meer moeders werken en dat hun kinderen dan terechtkunnen bij kwalitatief goede en betaalbare opvang", aldus demissionair minister Lodewijk Asscher. ,,De kinderen kunnen in die tijd spelenderwijs al veel leren en natuurlijk ook gezellig samen spelen met andere kinderen. Daar hebben zij later veel profijt van. Goed voor hun taal en goed voor hun ontwikkeling."

Het weer

Met dank aan Ophelia krijgt Nederland een van haar warmste dagen ooit in de tweede helft van oktober voorgeschoteld. De dag begint nog met de nodige wolkenvelden, maar uiteindelijk ontstaat er een lekkere zonnige dag.

De temperatuur kan in het zuiden van het land zelfs oplopen tot richting de 26 graden Celsius.


Views

100+

Hans Jansen bespeelt álle stationspiano's

Hans Jansen mag op Amsterdam Centraal op veel publiek rekenen. Foto Guus van de Wetering

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Hij ziet er om half drie ’s middags nog verrassend fris uit. De Zwolse muzikant Hans Jansen heeft er inmiddels acht uur opzitten, maar zijn energie telt nog steeds voor tien.

Vijf uur ’s ochtends was het toen Jansen in het verlaten station Maastricht de toetsen op de allereerste piano aansloeg. Hoewel, verlaten? Jansen mocht zich in alle vroegte toch nog rijk rekenen met dankbaar publiek, zo werd duidelijk toen de gordijnen van een fotohokje giechelend opzij schoven en erachter een jong, verliefd stelletje bleek te schuilen.

Meereizen

Kwam zijn spontane optreden toch nog goed van pas. ,,Het was zo mooi. Geweldig toch? We dachten echt dat we helemaal alleen waren’’, vertelt Guus van de Wetering, coördinator ’ludieke projecten’ - ,,Ja, dat is echt mijn functie. Heb er niet eens voor gestudeerd, ben er gewoon ingerold’’- bij de NS. Om alles in goede banen te leiden reist hij de hele dag met de muzikant mee.

Het doel is om alle stationspiano’s binnen een dag te bespelen. Daarmee wil Jansen - in het dagelijks leven docent- een record vestigen. ,,Niemand is me nog voorgegaan, maar ik heb altijd gedacht: Hoe gaaf zou het zijn om binnen 24 uur al die mooie stationspiano’s te bespelen?’’, vertelt de muzikant tijdens de reis van station Bijlmer Arena naar Utrecht Centraal.

Wicked Game

Want deze instrumenten hebben Jansen in ieder geval veel goeds gebracht. Het was eind vorig jaar toen een voorbijganger zijn versie van ’Wicked Game’ van Chris Isaak op de piano in Zwolle filmde. De opname ging viral en voordat Jansen het doorhad werd hij als gast uitgenodigd voor verschillende radioprogramma’s en zag hij de views en de complimenten voor zijn werk binnenstromen.

,,Het gaat mij echt om die stationspiano. Ik wil mensen onthaasten en tegelijkertijd stimuleren om zelf ook de piano te bespelen, ook al durf je dat misschien niet meteen. Maar mijn ervaring is, als je zelf plezier hebt hebben anderen dat ook.’’

Timing

Om zijn doel te behalen is timing de sleutel tot succes. Van de Wetering - in geel veiligheidshesje en de dienstregeling binnen handbereik - wijst Jansen daarom regelmatig vriendelijk op de tijd. Op elk station staat er maximaal vijf minuten voor muziek, daarna vervolgt de reis naar de volgende stop.

Op het ene station is het publiek groter dan op het andere , maar met zijn zuivere stem, soepel pianospel en aanstekelijk enthousiasme trekt Jansen overal bekijks. ,,Het is voor mij al een beloning als iemand even van zijn telefoon opkijkt en een glimlach geeft. Dat je iemand uit de drukte van het dagelijks leven haalt.’’

BEKIJK OOK


Views

500+

5 vragen over de nieuwe Privacywet. / ANP

5 vragen over de nieuwe Privacywet

Een stockproductie van de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of General Data Protection Regulation (GDPR). Vanaf 25 mei gaan privacywaakhonden als de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) streng controleren of bedrijven en organisaties wel aan de wet voldoen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Over enkele dagen zal er in de gehele Europese Unie een nieuwe privacywet in werking treden. De bedoeling van deze algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is dat het de burgers van de EU een betere bescherming kan bieden tegen inbreuk op hun privacy.

Maar wat de wet precies voor gevolgen gaat hebben is voor de meeste mensen vooralsnog onduidelijk. Daarom besloot Metro om opheldering te vragen aan David Janssen, analist online veiligheid bij de VPN-gids, en Güven Erkaslan, jurist privacyrecht. Zij proberen aan de hand van vijf vragen proberen duidelijkheid te verschaffen.

1. Wat is de AVG precies?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, ook wel AVG genoemd, is de nieuwe Europese privacywetgeving, die gaat gelden voor alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Deze regels treden in werking op 25 mei 2018, en de lidstaten zijn dus vanaf dan de hoofdverantwoordelijke voor het toezicht op deze regels. De al bestaande privacywetgeving in de verschillende lidstaten komen dus te vervallen. In Nederland gaat het dan om de Wet Bescherming persoonsgegevens.

2. Waarom wordt de AVG in het leven geroepen?

De maatschappij verandert voortdurend, technologie blijft zich ontwikkelen en de samenleving speelt zich steeds meer online af. Om de burger tegen deze ontwikkelingen te kunnen blijven beschermen is nieuwe wetgeving nodig.

„Daar komt bij dat de mogelijkheden die vandaag de dag nog tot onze beschikking staan, afstammen van privacywetgeving uit de jaren 90. Deze regelgeving is inmiddels flink verouderd en aan vervanging toe”, aldus Erkaslan. Het doel van de AVG is de rechten van Europese burgers beter te beschermen.

3. Wat betekent de AVG voor ondernemingen en organisaties?

De AVG is van toepassing op overheidsinstellingen, eenmanszaken, multinationals, MKB en goede doelen. De verordening zal verstrekkende gevolgen hebben voor de inbedding van gegevensbescherming binnen deze ondernemingen en organisaties.

Het betekent concreet dat ondernemingen en organisaties een administratie moeten gaan bijhouden met de verwerking van alle persoonsgegevens. Het moet duidelijk zijn welke persoonsgegevens waar worden gebruikt worden, voor welke doeleinden, en hoelang ze worden bewaard. Janssen: „dit vraagt dus om een doordachte visie op de bescherming van persoonsgegevens door de verantwoordelijke ondernemingen.”

Ook moet er rekening worden gehouden met datalekken. Organisaties moeten een specifiek beleid opstellen waarin wordt bekeken hoe er met een eventueel datalek wordt omgegaan. Er moet onder andere worden vastgelegd wie intern verantwoordelijk is voor het oplossen van het datalek.

Indien ondernemingen en organisaties de bepalingen van de AVG schenden, zullen zij hoge boetes opgelegd krijgen.

4. Wat betekent de AVG voor consumenten?

De komst van de AVG moet het voor consumenten inzichtelijk maken wat er precies met zijn persoonsgegevens gebeurt. „Organisaties kunnen persoonsgegevens niet langer voor allerlei doeleinden gebruiken, maar zijn gebonden aan een specifiek doel waarvoor de gegevens zijn verkregen. Ze mogen niet langer zomaar worden verstrekt aan derde partijen”, zegt Erkaslan.

5. Wat zijn de eventuele voor en nadelen van de wet voor de consument?

In de praktijk zullen consumenten vooral voordelen ondervinden aan de komst van de AVG. „Al zullen veel veranderingen niet direct concreet merkbaar zijn. Het is voornamelijk een administratieve last voor de ondernemingen. Achter de schermen moeten bedrijven namelijk veel intensievere inspanningen leveren om jouw privacy te beschermen. Daarnaast is de naleving vele malen strikter dan voorheen”, aldus Janssen.

Zoals hierboven omschreven, wordt het voor de consument duidelijk welke gegevens van hem of haar gebruikt worden en voor welke doeleinden. Als gevolg hiervan kunnen consumenten ondernemingen vragen om inzage, herziening, en verwijdering van hun persoonsgegevens.

Daarnaast wordt 'dataportabiliteit' eenvoudiger. Erkaslan: „als je bijvoorbeeld klant bent bij KPN, kan je KPN vragen om jouw gegevens aan te leveren zodat een gemakkelijke overstap naar een andere provider mogelijk is.”

In geval van een ernstige datalek moet je als consument direct geïnformeerd worden over het bestaan ervan, de omvang, en de stappen die genomen kunnen worden om de gevolgen weg te nemen of te beperken.

Tot slot moet voortaan in één opslag duidelijk zijn hoe er op iedere website wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Hierbij is ook verplicht dat duidelijk staat aangegeven wat je rechten zijn.

Nadelen van de verordening zijn vooral voelbaar bij bedrijven. Toch kunnen de bepalingen indirect nadelen met zich meebrengen voor de consument.

„Het gaat dan om het mogelijk duurder worden van producten en diensten waar de consument gebruikt van maakt. Dit vanwege het naleven van de verplichtingen die voortvloeien uit de verordening, en de kosten die dat met zich meebrengt voor ondernemingen”, zegt Erkaslan. Deze kosten kunnen worden doorberekend aan de consument.

BEKIJK OOK


Views

600+

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone
Likeability of 5

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Een vakantiefoto van Metro’s freelancefotografe Femmy Weijs.

In samenwerking met Asus

17 MEI 2018

Een hopelijk heerlijke zomer komt eraan. Tijd voor vakantiefoto’s! Maar hoe maak je nou de meest prachtige vakantiekiekjes met je smartphone?

Onvermijdelijk (en hartstikke leuk) natuurlijk, het schieten van vakantiefoto’s. Hoe maak je nou plaatjes van goede kwaliteit, waar je later met heel veel plezier naar kunt terugkijken? Computer- en smartphonefirma ASUS en Metro geven je tips waar op je op zou kunnen letten als je je vakantiefoto’s met je smartphone wil maken. De komst van de nieuwe ASUS ZenFone 5 (zie onderaan) heeft daar alles mee te maken.

Bereid je voor

Ga voordat je op vakantie gaat op zoek gaan naar voorbeeldfoto's van je bestemming. Google bijvoorbeeld eens op 'photography locations in’. Doe dat in het Engels, want dan vind je de meeste voorbeelden op het web. Zo kom je ook blogs tegen van mensen die de locatie al eerder bezocht hebben en zij geven tips voor mooie fotografielocaties.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Nog een favoriet van freelancefotografe Femmy Weijs.

Het weer

Daar ben je dan op je bestemming! Wanneer je een dag van te voren al weet dat je naar een fotografielocatie gaat, let dan even op het weer. Niet dat je er veel aan kunt veranderen… De momenten met het mooiste licht van een zonnige dag zijn: 10 tot 20 minuten voor zonsopkomst en na zonsondergang en een uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Kies in ieder geval momenten uit wanneer de zon niét op zijn hoogste punt staat.

Maak het spannend

Zorg dat je niet altijd standaard foto’s krijgt, maar maak ze eens wat spannender. Je hoeft je onderwerp niet altijd in het midden te zetten, maar speel eens met de compositie door je onderwerp meer naar links of naar rechts te schuiven.

Neem de tijd

Neem de tijd voor je foto's. Wanneer het op jouw fotografielocatie druk is met andere bezoekers, wacht dan een moment af wanneer deze mensen weer weg zijn. Dit geldt voor landschapfoto's maar ook voor portretfoto's. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te krijgen.

Schiet maar raak

Maak altijd meerdere opnames. Wanneer je er maar één of twee maakt, zul je achteraf altijd zien dat iemand bijvoorbeeld net op dat moment zijn of haar ogen dicht heeft. Wanneer je meerdere opnames maakt, heb je thuis altijd wat te kiezen.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

De ZenFone 5. / ASUS

ZenFone5 denkt mee

ASUS start deze week met de pre-order voor de ZenFone 5 (399 euro) en deze ligt op 28 mei in de winkel. Deze smartphone wordt gezien als ‘je intelligente metgezel die altijd voor je klaar staat’. De Zenfone5 is meer dan een smartphone. Hij maakt perfecte foto’s (da’s goed nieuws voor je vakantie), zonder dat je er goed bij na hoeft te denken. Hij beschikt namelijk over kunstmatige intelligentie.

Het intelligente systeem met twee camera's (Sony IMX363 sensor) in de ZenFone 5 heeft geavanceerde AI-functies die anticiperen op je behoeften en zich aanpassen aan jouw voorkeuren. Zo kun je je concentreren op het onderwerp in plaats van op de camera. Voor het maken en bekijken van foto’s is het 19:9 All-Screen-Display een mooie tool, meldt ASUS.

Slimme accu

En oh ja, heb je je oplader tijdens een vakantiedag even niet bij je? De ZenFone5 gaat slim met zijn accu om. Je hebt dus een langere batterylife.

Belangstelling voor de pre-order? Dan klik je hier.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

5k+

Ariana Grande groet nabestaanden aanslag Manchester

Ariana Grande groet nabestaanden aanslag Manchester

Ariana Grande met Miley Cyrus tijdens het benefietconcert. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

Ariana Grande staat dinsdagochtend stil bij de aanslag die vandaag precies een jaar geleden plaatsvond tijdens haar concert in Manchester.

Op Twitter schrijft ze: „Ik denk aan jullie, vandaag en iedere andere dag.” Ook zegt ze van haar fans te houden. „Ik zend jullie al mijn licht en warmte op deze moeilijke dag", schrijft Grande. Bij het bericht plaatste ze een honingbij, het symbool van de stad Manchester.

De jonge Amerikaanse artiest gaf vorig jaar op 22 mei een concert in de Engelse stad Manchester. Na afloop van dat concert blies een zelfmoordterrorist zichzelf op. Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven, waaronder tieners en jonge kinderen.

Betrokken

Na deze aanslag was Grande erg betrokken bij de slachtoffers. Ze gingen op ziekenbezoek in het ziekenhuis en gaf in juni een benefietconcert voor de slachtoffers waar tienduizenden mensen op af kwamen. Ze nodigde daarvoor ook andere bekende artiesten uit waaronder Miley Cyrus, Justin Bieber, Black Eyed Peas, Pharrell Williams, Katy Perry, Take That en Robbie Williams.

Verder zong Liam Gallagher (Oasis) een duet met Chris Martin (Coldplay) en hadden Stevie Wonder, oud-voetballer David Beckham en U2 een videoboodschap ingesproken die werd uitgezonden op deze avond. Het allerlaatste liedje van het concert, Somewhere Over The Rainbow, zong ze alleen. Na afloop werd bekend dat er bijna 2,7 miljoen euro is opgehaald.

Eerbetoon

Na dit concert was het lange tijd stil rond de populaire zangeres. Ze zegde haar tour af, trad even niet meer op en maakte een tijdje geen muziek. Pas op 19 april van dit jaar hoorden we weer van haar. Ze bracht het nummer ‘No Tears Left To Cry’ uit, een eerbetoon aan de nabestaanden van de aanslag.

In het nummer brengt ze een positieve noot: "I'm loving, I'm living, I'm picking it up" (ik heb lief, ik leef, het gaat beter). Niet alleen in de tekst maar ook in de videoclip verwijst ze naar de aanslag. Aan het einde vliegt er rechts in beeld een honingbij langs, weer die verwijzing naar Manchester. Het lied is ondertussen al miljoenen keren bekeken en wordt zeer positief ontvangen.

Herdacht

Om 15:00 uur Nederlandse tijd wordt de zelfmoordaanslag herdacht in de kathedraal van Manchester. Daarna volgt een nationale minuut stilte en in de avond wordt er nog een wake gehouden.

BEKIJK OOK


Views

800+


Vader neemt vriendin overleden zoon mee naar prom

Vader neemt vriendin overleden zoon mee naar prom

Het vriendje van Kaylee overleed in april. Foto: Facebook/Kaylee Suders

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.

Schoolgala

De Amerikaanse Kaylee Suders was niet van plan om nog naar het schoolgala te gaan. In april verongelukte namelijk haar vriendje, Carter Brown. Om haar wat op te fleuren besloot de vader van Carter, Robert Brown, haar alsnog mee te nemen naar het gala. De foto's gaan nu het hele internet over.

Vader neemt vriendin overleden zoon mee naar prom

Kaylee vond het een prachtig initiatief. Foto: Facebook/Kelly O'Neil Brown

Nadoen

Deze hond ziet zijn baasjes een radslag doen op het strand en denkt: dat kan ik ook!

Slaan

Zlatan Ibrahimovic kreeg maandag in een competitiewedstrijd van zijn club Los Angeles Galaxy tegen Montreal Impact een rode kaart. Hij gaf een tegenstander een klap tegen het hoofd.

BEKIJK OOK


Views

1k+


Zanger R.Kelly door ex aangeklaagd voor misbruik

Zanger R.Kelly door ex aangeklaagd voor misbruik

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een ex van R. Kelly heeft de zanger aangeklaagd voor mentaal, verbaal en seksueel misbruik. Volgens Faith Rodgers sloot de muzikant haar regelmatig op als ze niet wilde ingaan op zijn avances.

Faith ontmoette de zanger na afloop van een concert in Texas. Een paar maanden later zou hij haar naar New York hebben laten overkomen om daar een optreden bij te wonen.

Relatie

In de aanklacht beweert de vrouw, die destijds 19 was, volgens TMZ dat hij die avond haar hotelkamer bestormde en tegen haar zin seks met haar had. Na afloop klaagde de muzikant volgens Faith dat ze saai was in bed.

De twee zouden desondanks een relatie van een jaar hebben gehad, waarbij Faith geregeld werd vastgehouden in kamers, studio’s en auto’s. De vrouw beweert dat Kelly zijn persoonlijk assistent de opdracht gaf te zorgen dat ze niet zou ontsnappen.

Herpes

Ze klaagt de muzikant aan voor seksueel geweld, vrijheidsberoving en het achterhouden van een soa. De muzikant zou haar met herpes besmet hebben.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Zweden bang voor oorlog met Russen. / ANP

Zweden bang voor oorlog met Russen

Minister-president Mark Rutte (L) wandelt samen met de Nederlandse ambassadeur door de straten van Stockholm, Zweden. / ANP

Foto van 'metronieuws'

21 MEI 2018

De Zweedse regering is onlangs een voorlichtingscampagne gestart over wat te doen in geval van een crisis en oorlog. De doorgaans nuchtere Zweden kregen een brochure in de bus, met daarin praktische tips over noodvoorraden, slingerradio’s en schuilkelder’s.

De Zweden zijn geen lid van de NAVO, en worden zenuwachtig van de Russische straaljagers die overvliegen. Naar schatting worden er vijf miljoen brochures verstuurd, met daarin onder andere het advies een kijkje te gaan nemen bij de dichtstbijzijnde schuilkelder.

Onder een kerk

De NOS schrijft dat er zich in Zweden ongeveer 65.000 schuilkelders bevinden. Zo is er een onder een kerk in het centrum van Stockholm, waar plek is voor 8000 man.

Volgens Hendrik Nerlund, architect-historicus, die een boek schreef over bekende schuilkelders in Stockholm, werd deze locatie strategisch gekozen. „Kerken worden niet gebombardeerd” aldus Nerlund.

De Zweden zijn bang voor soortgelijke aanval van de Russen op Oekraïne. „Met verdekte troepen en psychologische oorlogsvoering” zegt Björn von Sydow, voormalig minister van Defensie en nu voorzitter van de Zweedse Defensie Commissie.

Dienstplicht

„Rusland zou het Zweedse eiland Gotland in de Oostzee kunnen innemen. Of strategische locaties bij de Zweedse Oostkust: we hebben daar een grote militaire haven en een militair vliegveld. Dat zijn allemaal plekken waar de Russen luchtafweergeschut kunnen plaatsen.”

Naast het versturen van brochures, heeft de Zweedse regering opnieuw de dienstplicht ingevoerd en zijn er soldaten op Gotland gestationeerd.

BEKIJK OOK


Views

1k+