Jasper Kars
Jasper Kars Nieuws 4 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Commotie om tweets Las Vegas: ‘White man? Sure does’

Na een verschrikkelijke ramp of aanslag duurt het vaak niet lang voordat er weer grote discussies op social media losbarsten. Zo ook bij de desastreuze schietpartij in Las Vegas van afgelopen zondagavond. Heel wat tweets over verhoogde gun control of juist het recht om vuurwapens te hebben werden de wereld ingestuurd. Maar een tweet van de Amerikaanse komiek Megan Amram deed wel héél veel stof opwaaien.

Amram reageerde op een verhaal van TMZ, dat ging over het feit dat Las Vegas-schutter Stephen Paddock niet binnen het „typische profiel van een massamoordenaar past”, door te tweeten: „White man? Sure does.” („Witte man, dus zeker wel!”)

In het artikel van TMZ valt te lezen dat de 64-jarige Stephen Paddock in een duur bejaardentehuis woonde en geen strafblad had. Vrij ongewoon voor een mass shooter, zo vindt het Amerikaanse medium. De komiek, met 765.000 volgers, reageerde hierop door de draak te steken met het stereotype ‘witte man’. Haar Twitter-commentaar werd meer dan 1000 keer geretweet en vervolgens ging ze los op het sociale medium. „Trump, alsjeblieft verbied Amerikanen om naar de VS te reizen. Ze zijn te gevaarlijk om binnen te laten”, zo tweette de populaire komiek onder andere.

Gepolariseerd debat

Amran, die meeschreef aan populaire tv-series als Parks and Recreation en Silicon Valley, deed eerder al van zich spreken door voor The New Yorker een parodie te schrijven op de Harvard-toelatingsbrief van Trumps schoonzoon Jared Kushner.

De vrouwelijke komiek ontving behoorlijk wat bijval na haar tweets, maar kreeg het vanuit Republikeinse hoek zwaar te verduren. Een vrij normale gang van zaken in het uiterst gepolariseerde debat. De publieke wapendiscussie in de VS, die de gemoederen al langer bezighoudt, zal de komende tijd nog wel even doorgaan: sure does.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.