Job Halkes
Job Halkes Nieuws 26 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Zorgverzekeraar DSW verlaagt premie en eigen risico

De zorgpremie voor volgend jaar gaat niet omhoog, maar omlaag. Dat heeft zorgverzekeraar DSW uit Schiedam laten weten. Verzekerden gaan 50 cent per maand minder betalen. Ook verlaagd de zorgverzekeraar het eigen risico met tien euro tot 375 euro.

Zorgkosten vallen mee

DSW maakt traditioneel de premie als eerste bekend op de vierde dag in september. Nu betalen verzekerden een basispremie van 108 euro per maand en dit wordt vanaf januari volgend jaar 107,50 euro. De regering maakte vorige week op Prinsjesdag bekend dat de premie gemiddeld met 81 euro zou gaan stijgen, maar volgens DSW zijn er verkeerde cijfers gebruikt. De zorgkosten zouden erg zijn meegevallen, waardoor de premie per jaar zes euro omlaag kan. Ook spreekt men de eigen reserves aan.

https://twitter.com/DSW_Zorg/status/912527218185777152

Een andere opvallende maatregel van DSW is het verlagen van het eigen risico met tien euro. Volgens de zorgverzekeraar is er ‘geen rechtvaardiging meer voor de steeds grotere kloof tussen wat chronisch zieke mensen ten opzichte van gezonde mensen moeten betalen’. „De stijgende kosten van de gezondheidszorg zijn een gegeven, het gaat dus puur om de verdeling”, aldus bestuursvoorzitter Chris Oomen. „Er is geen rechtvaardiging meer voor het huidige niveau van het eigen risico.”

Haags gekibbel

De afgelopen week liep de discussie in politiek Den Haag hoog op over de zorgkosten. De vier onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zagen zich genoodzaakt om met een spoedprocedure te voorkomen dat het eigen risico zou stijgen naar 400 euro. Maandagavond liepen de gemoederen in de zorgcommissie van de Tweede Kamer nog hoog op. Tweede Kamerleden kibbelden er behoorlijk op los. PvdA-kamerlid Henk Nijboer was zelfs zo woedend dat hij op tafel sloeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.